Rada vlády pro lidská práva schválila své priority na další období

Druhé zasedání Rady vlády pro lidská práva v tomto roce zahájil v pondělí 27. května 2019 její předseda, premiér Andrej Babiš. Zasedání se poprvé účastnila nová zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková, která je místopředsedkyní Rady.

Rady vlády pro lidská práva schválila priority na období 2019–2023, které reagují na závažné společenské problémy v České republice. Vycházejí z předložených návrhů jednotlivých členů Rady.

Oblasti, kterými se budeme v Radě pro lidská práva zabývat, se přesně shodují i s mými prioritami v úřadu,“ řekla po jednání zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

„Je pro mě např. velice důležité, aby se řešila práva osob ohrožených chudobou v sociálně vyloučených lokalitách, práva dětí ohrožených rozpadem rodiny a odstranila se nepřijatelná diskriminace na základě věku, např. u seniorů, kteří nemohou často již kolem šedesátky pokračovat v práci nebo nalézt vhodné uplatnění ve veřejném životě. Byla bych také ráda, kdyby se zvýšila efektivita programů zacházení s odsouzenými, zejména pak s těmi ve věznicích, aby se po svém propuštění z výkonu trestu mohli co nejdříve uplatnit ve společnosti, především pak v pracovní sféře,“ dodala zmocněnkyně Helena Válková.

Prioritou číslo jedna je pro Radu ochrana práv osob ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. V důsledku exekucí a vysoké zadluženosti chudoba a sociálního vyloučení postihuje vysoký počet obyvatel České republiky. Součástí problému je i nedostatečný přístup k právní pomoci. Rada proto bude hodnotit, jak se na situaci projevily nedávné reformy oddlužení a právního poradenství, a bude se podílet i na změnách v úpravě exekucí.

Rada se dále zaměří na práva dítěte v soudním řízení, bude směřovat k posílení pozice dítěte v řízení a k vytvoření systému přátelského dětem a beroucímu větší ohled na jejich problémy.

Aktuálním tématem, nejen v České republice, je diskriminace na základě věku a ochrana práv seniorů, kdy je nutné ochránit seniory před zneužíváním, stejně tak jako posílit jejich samostatnost a zapojení do společnosti.

Rada se bude věnovat i vězeňství, zejména efektivní práci s vězni vedoucí k jejich resocializaci a také zajištění důstojných podmínek ve věznicích.

Vzhledem k narůstajícímu počtu zaměstnávaných cizinců, kteří do České republiky přicházejí v reakci na zvýšenou poptávku zaměstnavatelů po pracovní síle, je pro Radu nezbytné zaměřit se i na ochranu těchto zahraničních pracovníků před zneužíváním a vykořisťováním.

V souvislosti s technologickým rozvojem v České republice a ve světě se Rada shodla, že ani lidská práva nemohou ignorovat vědecký, technologický a společenský vývoj. Z tohoto důvodu se rozhodla založit novou pracovní skupinu pro lidská práva a moderní technologie, která bude sledovat dopad využívání moderních technologií na lidská práva a navrhovat případná doporučení pro jejich dostatečnou ochranu.

Rada rovněž stanovila dvě průřezové priority, a to lidskoprávní vzdělávání a osvětu a monitorování plnění mezinárodních lidskoprávních závazků ČR, které bude uplatňovat ve všech svých činnostech.

Rada vlády České republiky pro lidská práva je poradním orgánem vlády České republiky pro otázky ochrany lidských práv a základních svobod. Vznikla v roce 1998. Sleduje dodržování a naplňování Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod jako základních dokumentů zajišťujících ochranu lidských práv a základních svobod. Rada dále sleduje vnitrostátní plnění mezinárodních závazků České republiky v oblasti ochrany lidských práv a základních svobod. Jsou v ní rovnoměrně zastoupeni zástupci státní správy a zástupci občanské a odborné veřejnosti a akademické obce.


Zařazenopo 27.05.2019 15:05:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/rada-vlady-pro-lidska-prava-schvalila-sve-priority-na-dalsi-obdob...
KategorieAktuality
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.