Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.05.2019 15:08:45

Pictet: Akcie ovlivní další stimulace a MMT má něco do sebe


V této fázi ekonomického cyklu má pro investory smysl uvažovat o tom, jak se bude vyvíjet ekonomická politika. Tedy zejména o tom, co budou vlády a centrální banky schopny a ochotny učinit pro podporu růstu, popřípadě pokračování býčího trhu. Podle investiční společnosti Pictet se to týká zejména Spojených států, kde se pomalu přibližuje termín voleb v roce 2020.
 
Sazby se v mnoha zemích nachází blízko historických minim, vládní dluhy leží naopak vysoko. Podle Pictetu se tak nezdá, že by existoval velký prostor pro další uvolnění politiky a stimulaci. Společnost ale upřesňuje, že mezi jednotlivými zeměmi existují rozdíly. „Podle naší analýzy mají země jako Švýcarsko, Korea nebo Česká republika stále prostor jak v oblasti monetární, tak fiskální politiky,“ píše Pictet. Naopak země jako Brazílie či Maďarsko pro stimulaci mnoho prostoru nemají.

Ve Spojených státech proběhlo na konci roku 2017 snížení daňové zátěže, jenomže to se podepsalo na veřejných financích. Ekonomický růst tu ale dosahuje vyšších temp než v jiných zemích vyspělého světa a nezaměstnanost se pohybuje pod 4 %. Tato situace podle Pictetu vedla i k tomu, že v USA nabírá na intenzitě diskuse o takzvané moderní monetární teorii (MMT). Podle ní je měna vnímána jako nástroj státního monopolu a jelikož si jsou Spojené státy schopny v této měně půjčovat, výše vládních deficitů nemá význam.

Podle MMT by tak měla hrát rozhodující roli fiskální politika, která by se měla zaměřit na management inflace a ekonomiky. Monetární politika by měla stát až na druhém místě. Zastánci MMT také tvrdí, že změny daňových sazeb a vládních výdajů mají přímější a rychlejší dopad na hospodářství než změna sazeb centrální bankou. Podle Pictetu na podobných tvrzeních „může být něco pravdy“. Sazby se totiž nachází u nuly a „nová dávka negativních sazeb a kvantitativního uvolňování nemusí být tak efektivní ve chvíli, kdy udeří recese“.

Pictet si v analýze také všímá valuací různých akciových trhů a v následujícím grafu je porovnává s odrazem toho, kolik má daná země prostoru pro další stimulaci. Pohyb po ose x doprava značí větší stimulační prostor, pohyb po ose y nahoru značí vyšší valuace (konkrétně rozdíl mezi současným valuačním poměrem PE a jeho průměrem z let 2001–2007):



Valuace ve většině zemí se pohybuje pod zmíněným průměrem, blízko něj se nachází i Česká republika, která má podle Pictetu z uvedených zemí největší prostor pro stimulaci. Relativně nízko leží naopak valuace ve Švédsku a zejména v Japonsku. Spojené státy jsou na tom s valuacemi a s prostorem pro stimulaci podobně jako Kanada a Německo. Pictet dodává, že pokud někde existuje možnost další fiskální a monetární stimulace, valuační násobky by tu mohly dál růst.

Zdroj: Pictet


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688