Spořit na stáří se loni nevyplatilo. Penzijní fondy hlásí ztráty. PŘEHLED

Že je třeba si spořit na důchod, zní z mnoha stran už několik let. Nejvíce lidí si proto posílá peníze na tzv. penzijní spoření. Žádnému z penzijních fondů se však loni nepodařilo překonat inflaci. Úspory na stáří se tak reálně znehodnotily. Jak si vedly jednotlivé penzijní fondy?

Penzijní fondy mají za sebou nepovedený rok. To přiznávají i samotné společnosti. "Rok 2018 lze z pohledu investování bez nadsázky označit za jeden z nejnáročnějších za posledních deset let," potvrzuje výkonný ředitel KB Penzijní společnosti Pavel Racocha.

V loňském roce některé penzijní fondy zaznamenaly ztrátu dokonce více než 10 procent. "Lidem se tak mohlo stát, že do svého penzijního fondu celý rok posílali peníze, aby na konci roku zjistili, že se jejich naspořená částka zmenšila," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Nedařilo se transformovaným ani účastnickým fondům. V prvním případě jde o původní Penzijní připojištění se státním příspěvkem, které už nelze od roku 2013 zřídit. Transformovaný fond zachoval většinu podmínek, za kterých byla sjednána původní smlouva o penzijním připojištění.

"Průměrný výnos transformovaných penzijních fondů dosáhl v loňském roce úrovně +0,7 procenta. Nejúspěšnější penzijní fond dosáhl zhodnocení +1,1 procenta. Naopak nejméně úspěšný transformovaný fond zhodnotil klientské úspory pouze o +0,5 procenta," vysvětluje Štěpán Křeček.

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/May2019/2283218.jpg?9088

Naopak prostřednictvím účastnických fondů můžete spořit v tzv. Doplňkovém penzijním spoření se státním příspěvkem. Každý z fondů se liší svým portfoliem, včetně míry rizika a potenciálního výnosu. Ty však v loňském roce dopadly ještě hůře.

"Jejich výnosy se v roce 2018 pohybovaly od záporné úrovně -10,1 procenta až do kladné +0,3 procenta. V plusu přitom byly pouze dva účastnické penzijní fondy," dodává ekonom.

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/May2019/2283217.jpg?a883

Loňské výsledky penzijních fondů jsou špatné i vzhledem k inflaci, která byla 2,1 procenta. Žádný z penzijních fondů ji totiž nedokázal porazit.

Špatný rok vysvětlují penzijní společnosti turbulencemi na akciových trzích a zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. V tomto roce už však věří v lepší výsledky.

"V letošním roce však očekáváme obrat k lepšímu a díky tomu by se měly i konzervativní a garantované fondy vrátit k ziskovosti," tvrdí ředitelka ČSOB Penzijní společnosti Marie Zemanová. Podle ekonoma však inflaci žádný penzijní fond opět neporazí.


Zařazenopá 24.05.2019 10:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/takhle-se-jim-darilo.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.