Pražský "Mordor" mají nahradit obytné věže od známé architektky

Místo kontroverzní budovy bývalého Telecomu na pražském Žižkově by měly vyrůst nové výškové věže s množstvím bytů. Autorkou vítězného architektonického řešení je Eva Jiřičná. Projekt ale přesahuje limity současného územního plánu. Vyřešit se musí také připomínky místních obyvatel.

Jiřičná, která dřív žila se zesnulým architektem Janem Kaplickým, s projektem rozvlněných obytných věží zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži, které se účastnilo 98 architektonických ateliérů z 30 zemí celého světa. Favoritem byl třeba známý Sou Fujimoto z Japonska, který získal zvláštní ocenění poroty za originalitu návrhu, který byl však staticky a techniky příliš náročný.


V návrhu Jiřičné je vidět lehkost, což je oproti poměrně brutalistické budově bývalého Telecomu výrazná změna. "Pražský mordor", jak se budově přezdívá, by měl z místa zcela zmizet. Na rohu ulic Olšanská a Jana Želivského na Žižkově se budova otevírala už v roce 1980 a byla známá především svou věží, ta je však dnes již nefunkční a technologicky zastaralá.


Architektka v novém návrhu počítala kromě obytných věží s rozsáhlým prostorem pro veřejnost se zelení. "Rozsah veřejného prostoru v návrhu Evy Jiřičné je největší ze všech posuzovaných finálových návrhů. Celkem se zde veřejnosti otevírá téměř 70 procent z celkové velikosti tohoto soukromého pozemku, tedy plocha asi 27 tisíc metrů čtvrtečních. To odpovídá rozloze asi tří Staroměstských náměstí," uvedla Marcela Fialková, mluvčí developerské společnosti Central Group, který má stavbu zajišťovat a která budovu bývalého Telekomu v roce 2017 odkoupila od České telekomunikační infrastruktury (CETINu).


Central Group projekt předal Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Projekt je přitom závislý na změně územního plánu. Ten současný totiž umožňuje pouze stavby s využitím pro elektronické komunikace a navrhovaný projekt proto přesahuje limity plánu.


"Právě změnou budou limity nastaveny, tj. navrženy maximální kapacity, které ovlivní finální podobu záměru včetně výšek. Proces pořizování změny má několik fází včetně tzv. veřejného projednání, kde může každý k navrhovanému využití (kapacitám) uplatnit připomínky," napsal redakci TN.cz mluvčí IPR Marek Vácha.


Podle něj bude také město spolu s investorem ještě jednat s občany. "Výškových budov v určených lokalitách je zcela v souladu s duchem návrhu Metropolitního plánu i s vnímáním Prahy jako moderního, rozvíjejícího se města s dosud nevyčerpaným potenciálem. Metropolitní plán je nyní v procesu projednání, takže i tam mohli a ještě ve veřejném projednání budou moci občané uplatnit svoje připomínky, stejně tak jako městské části a spolky," dodal Vácha.


Zařazenočt 23.05.2019 18:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/prazsky-mordoru-maji-nahradit-obytne-veze-od-zname-architektky.html
Přílohy

Související témata

Martin Mít | Praha | Pražská Burza
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.