Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.05.2019 17:08:06, aktualizováno 26.05.2019 09:01:18

Bloomberg: O co Trumpovi skutečně jde v obchodní válce a jak dlouho může trvat


Americký prezident Donald Trump se snaží zvýšit tlak na Čínu zaváděním dalších cel a ta reaguje podobnými kroky. Podle ekonoma Noaha Smithe již jde o „největší obchodní válku v moderní historii USA“ a ještě před časem se přitom dalo očekávat, že konflikt bude spíše utichat. Smith totiž tvrdí, že není jasné, nakolik pokračují krádeže duševního vlastnictví ze strany Číny, které jsou považovány za jeden z hlavních důvodů tenzí. Dosavadní spory a zavedená cla už také generovaly významné náklady, které nesou zejména američtí spotřebitelé. Vítězství je tedy v současné situaci těžké dosáhnout a ztráty se kupí. Proč tudíž Trump celý spor hrotí?

Podle ekonoma se může Trump domnívat, že silná americká ekonomika a odolný akciový trh mu dávají prostor pro zintenzivnění tlaku na Čínu. Ceny dovozů se sice kvůli clům zvyšují, ale reálné mzdy rostou a to tlumí negativní dopad konfliktu na spotřebitele. „Hospodářství si vede dobře a mnozí Američané tak výrazněji necítí dopady obchodní války, ztráty dopadají zejména na zemědělce,“ píše Smith na stránkách Bloombergu.

Na straně Číny se situace odlišuje, protože její hospodářství se nachází pod větším tlakem. Je těžké izolovat vliv obchodního konfliktu od dalších faktorů, jako jsou vládní snahy o omezení velikosti stínového bankovního sektoru. Například MMF ale tvrdí, že obchodní tenze dopadají na čínskou ekonomiku mnohem razantněji než na tu americkou. Podobné úvahy ale možná nejsou ty hlavní, na kterých stojí Trumpova strategie.

Čína se doposud zdála být nezastavitelná a přebírala dominanci v jednom odvětví za druhým. Spojené státy se posouvaly na druhé místo v řadě oblastí. Čína se stala středem východoasijského hospodářského bloku. Její rostoucí vliv dokonce hrozil tím, že posune Severní Ameriku na periferii globální ekonomiky. To by se podle ekonoma následně projevilo i ve vojenské a technologické oblasti, kde by Spojené státy také mohly ztratit svou dominantní pozici.

Pokud by Trump chtěl Číně v dalším vzestupu bránit, pak podle Smithe obchodní války představují efektivní nástroj. Jak totiž bylo uvedeno, jejich dopady na americké hospodářství jsou relativně omezené, zatímco u Číny jsou znatelně hlubší a dlouhodobější. „Trump může dojít k závěru, že ztráty utržené Spojenými státy jsou přijatelné. Jeho skutečným cílem nemusí být maximalizace prosperity Američanů, ale geopolitická dominance,“ míní ekonom. Dodává však následující:

„Je také možné, že obchodní válka znamená čistě populistický podnik a zavádění cel zase způsob, jak ze sebe dělat drsňáka. V případě, že podle Trumpa je ponechání cel výhodnější než dosažení dohody, může současné dění znamenat jen první salvy dlouhodobé obchodní války. To samé platí, pokud je jeho skutečným cílem dlouhodobé oslabení Číny,“ uzavírá Smith. A v následujícím grafu na základě kalkulací MMF srovnává odhadované krátkodobé a dlouhodobé dopady obchodní války na americkou a čínskou ekonomiku (spolu s odhady dopadů na celé světové hospodářství, Asii, NAFTA a eurozónu):



Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688