Ivana Šoljaková u kárného senátu v případu exsoudce Maxy Foto: ČJ

ÚS nechce hodnotit vhodnost jednostupňovost kárného řízení, soudce Maxa se do taláru nevrátí

Bývalý liberecký soudce Vladimír Maxa se do taláru nevrátí. Ústavní soud (ÚS) odmítl jeho stížnost proti odvolání z funkce jako neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v internetové databázi. Důvodem odvolání z funkce, o kterém rozhodl v lednu kárný senát Nejvyššího správního soudu, byly opakované průtahy.

V ústavní stížnosti Maxa kriticky poukazoval na skutečnost, že proti rozhodnutí kárného senátu neexistuje řádný opravný prostředek. Nezpochybňoval to, že se dopustil průtahů. Naznačoval však, že s ohledem na některé polehčující okolnosti mohl dostat poslední šanci. Konec v justici kvůli průtahům označil za nepřiměřeně přísný postih. Právě jednostupňovost tuzemských kárných řízení dlouhodobě kritizuje protikorupční skupina Rady Evropy GRECO. Ministerstvo spravedlnosti na kritiku zareagovalo a exministr Jan Kněžínek předložil novelu o zákona, která opět zavádí dvoustupňové kárné řízení.

ÚS už dříve konstatoval, že právní úprava, která soudci neumožňuje podat odvolání proti rozhodnutí kárného senátu, není protiústavní. Nejde totiž o řízení trestní, ale disciplinární, proto nemusí být nutně dvojinstanční. Stejný názor zopakovali ústavní soudci i nyní. „Jinou otázkou samozřejmě je, zda by dvojstupňovost kárného řízení nebyla vhodná. Její řešení však Ústavnímu soudu nepřísluší,“ stojí v usnesení.

Maxa působil v civilním úseku Okresního soudu v Liberci. V době rozhodování kárného senátu mu bylo 67 let, pobíral penzi, do sedmdesátky ale ještě mohl teoreticky soudit. Průtahů v délce několika měsíců až dvou let se dopustil asi ve stovce spisů, a to i přesto, že od vedení soudu dostával úlevy.

Podle kárného senátu se dopustil průtahů v naprosté většině případů v délce několika měsíců, ve více než třiceti z nich ale průtahy přesahovaly dobu jednoho roku, minimálně v jednom z nich i více než dva roky.

„Obrana kárně obviněného soudce nebyla až na výjimky přesvědčivá,“ uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek. Podle senátu Maxa hrubě porušil své povinnosti, když nerozhodoval v přiměřených lhůtách, což mohlo ohrozit důvěru v soud a ve spravedlivé rozhodování. Průtahy navíc neskončily ani přes značné úlevy od libereckého soudu, Maxa od podzimu 2014 do prvních měsíců 2016 nedostával žádné nové spisy. „Dvě šance na zlepšení práce nevyužil, přestože mu vedení soudu přiznalo značné úlevy. Náprava kárně obviněného není pravděpodobná,“ uvedl Langášek. V minulosti měl Maxa kvůli průtahům dvakrát srážky z platu. I dříve potíže přiznal a sliboval nápravu.

(čtk, epa)