Rozbřesk: Volby do Evropského parlamentu mohou na trhy přinést nové napětí

Po velmi slušném výsledku HDP za první kvartál projde v tomto týdnu Evropa dvěma dalšími testy. Za prvé dostaneme první várku podnikatelských nálad za květen. V dubnu přitom klíčové nálady PMI a německé Ifo znovu překvapivě poklesly a jsou poblíž dvouletých minim. To ukazuje na o poznání slabší růst než 0,4 % mezikvartálně zaznamenaných na začátku roku. Situace se však podle nás začala zejména v problematickém průmyslu postupně vylepšovat a květnová čísla by mohla přinést lehký nárůst nálad. Pro trhy to však výrazná vzpruha nebude, protože v květnových číslech ještě nemůže být zachycena poslední eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou.

Druhý test přijde na evropské politické scéně v podobě voleb do Evropského parlamentu. Oslabení tradičních demokratických stran nebude pro nikoho velkým překvapením. Otázkou spíše je, jak velké bude a jak dopadnou klání v klíčových evropských zemích, zejména pak v Německu. Výsledek bude kritický pro německou CDU, která se s plánovaným odchodem Angely Merkelové připravuje na příchod nové nástupkyně. Výraznější ztráty CDU by pro favorizovanou Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) nebyly ničím příjemným.

Kromě těchto domácích událostí budou evropské trhy dál po očku sledovat rostoucí obchodní napětí mezi Čínou a USA. Zatím se s ním trhy podle našeho názoru vyrovnávají až překvapivě dobře…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se v pátek dostala znovu pod tlak, a to zejména kvůli výrazným výprodejům na maďarském forintu. Tam se investoři odmítají ve světle přehřívající se ekonomiky a vyššího napětí na rozvíjejících se trzích smířit s nízkými sazbami. Na domácí scéně je tento týden klid a na CZK zůstáváme naladěni ve světle globálních událostí (volby do EP, obchodní napětí) lehce negativně.

Zahraniční forex

Eurodolar bezpečně zakotvil zpět pod hranicí 1,12. K silnějšímu dolaru nyní spíše než data přispívají politická rizika, která dostávají euro do slabší pozice. Jednak Evropa začíná řešit otázku brexitu, přičemž za pět dní proběhnou pro euro velmi zajímavé volby do Evropského parlamentu. Zatím jen slovně se zhoršují vztahy mezi Íránem a USA, přičemž při ozbrojeném konfliktu bude Evropa (a tedy euro) rozhodně zranitelnější než v USA.

Ve střední Evropě se začíná poměrně zjevně trápit forint, kterému nesedí stále ultra uvolněná měnová politika MNB. Reálné úrokové sazby má Maďarsko s ohledem na čtyřprocentní inflaci zdaleka nejnižší v regionu a MNB stále váhá s utažením měnové politiky. V květnu tak zdá se učinit nehodlá, přičemž tento názor maďarských centrálních bankéřů by mohlo zlomit snad jen ještě výraznější oslabení forintu (EUR/HUF nad 330?).

Ropa

Ropa brent se ocitla nad 73 USD za barel poté, co Saudská Arábie a Rusko daly najevo, že dohoda zvýšení produkce na nadcházejícím zasedání OPEC není hotovou věcí. Ropní býci jsou přitom hnáni eskalujícím (prozatím jen verbálním) napětím mezi americkým prezidentem Trumpem a Íránem.


Zařazenopo 20.05.2019 09:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4131748/rozbresk-volby-do-evropskeho-parlamentu-mohou-na-trhy-prinest-nove-n...
KategorieUdálosti

Související témata

ECB | Evropa | Evropské fondy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.