Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.05.2019 17:08:58

Summary: Nokia a Ericsson těží z Trumpova zákazu pro Huawei

EVROPA

Nokia (Investiční tipy), Ericsson


Evropským dodavatelům telekomunikačních technologií dnes pomohla americká administrativa rozhodnutím zařadit čínský Huawei na černou listinu. Primárním účinkem je zákaz pro tuto firmu nakupovat americké komponenty a technologie, což dopadne hlavně na americké dodavatele komponentů (například čipů) do telefonů od Huawei. Zároveň jsme se takhle opět přiblížili k možnosti, že USA zakáže i produkty od Huawei nutné při budování 5G sítě, čímž by se Nokii a Ericssonu otevřel prostor pro expanzi jejich vlastních produktových linií.

Nokia roste o 4 %, Ericsson o 2,5 %. Polovodičový sektor jako jediný z indexu S&P 500 míří dolů.

USA

Cisco F3Q19


Globální lídr na poli síťových prvků odehrál starou známou písničku, ve které stabilní růst doplnil o mírné pozitivní překvapení. Tržby narostly o 4 % yoy na 13,0 mld. USD s konsensem nižším o 100 mil. USD. Hrubé marži dle očekávání pomáhala nižší cena paměťových čipů DRAM, načež se rozšířila o 60 bps yoy na 64,6 %. Růst provozních nákladů byl bohužel trochu rychlejší, než se čekalo (opět hlavně výzkum a vývoj) a čistý zisk na akcii proto s 20% yoy růstem na 0,78 USD přesně trefil konsensus.

Z rozpadu jednotlivých divizí vypíchneme jen to nejdůležitější. Za prvé, hardwarová divize Infrastructure Platforms, která generuje 60 % celkových tržeb, je odpovědná za to zmiňované malé překvapení. Zájem o produktovou řadu Catalyst 9k nepolevuje a tržby divize díky tomu rostou o 5 % yoy. Za druhé, divize Cybersecurity (kyberbezpečnost) opět zrychlila svůj růst. Zatímco v F4Q18 to bylo +13 % yoy, pak +11 % yoy v F1Q19 a +18 % yoy v F2Q19, nyní je to již +21 % yoy. Divize je prozatím v rámci společnosti maličká, nicméně počítá se s ní jako s budoucím generátorem růstu Cisco. Do třetice jsou tady služby, které naposledy nečekaně zamrzly na místě a teď se vrátily ke svému tradičnímu 2% meziročnímu růstu.

Výhled na další kvartál také nepřináší nic překvapivého. Interval pro tržby 13,2 až 13,45 mld. USD souhlasí s představami trhu, to samé se dá říct o hrubé marži (64,5 %) a čistém zisku na akcii (0,8 až 0,82 USD). Potěšil však komentář managementu ohledně účinků vyšších cel. Zdá se, že tento negativní efekt se podařilo z větší část odklonit zvýšením efektivity v dodavatelském řetězci, což by dávalo šanci většího pozitivního překvapení na dalších výsledcích.

Akciím dnes pomáhá možná i Donald Trump, který podepsal nařízení limitující prodeje vybavení Huawei v USA (přímý konkurent v určitých produktech). Na pozitivní efekt tohoto kroku na svůj byznys upozorňoval management již v předešlých výsledcích.

Akcie v každém případě posilují o 6 %.

Walmart F1Q20


Maloobchodní gigant posunul svoje tržby nahoru o 1 % yoy na 124 mld. USD, čímž o 1 mld. USD podstřelil konsensus. Nicméně budeme-li abstrahovat od měnových vlivů, tržby naopak překonaly predikce o 1 mld. USD. Tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok (comparable sales) předvedly růst o 3,5 % proti predikovaným 3,2 %. Internetový obchod k tomuto číslu přispěl 1,4 procentními body a sám vyskočil o 37 % yoy, udržujíc si dobré tempo růstu. Právě rostoucí váha nízkonákladového internetového obchodu může být důvodem pro úspěšně překonání konsensu provozního zisku (5,0 mld. USD proti 4,8 mld. USD), i když ve výsledku tato metrika klesla o 4 % yoy. Po přičtení efektu neprovozních položek sklouzl čistý zisk na akcii jen o 1 % yoy na úroveň 1,13 USD, a konsensus tím překonal až o 12 centů.

Akcie posilují na výsledcích o 3,5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.09.20205G technologie od Nokie vytlačují Huawei Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688