Marie Benešová přichází na Ministerstvo spravedlnosti Foto: MSP

Benešová: Zúžení justiční soustavy není v tomto období na pořadu dne

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce pro možné zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Benešová při dnešních sněmovních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

„V tomto volebním období samozřejmě nic takového nebude na pořadu dne,“ zdůraznila ministryně v odpovědi na dotazy předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka. Reforma by podle ní trvala minimálně dvě volební období a je pro ni potřeba připravovat rozbory a podklady. Michálek ve své interpelaci uvedl, že mu vadí načasování změn kvůli trestnímu stíhání premiéra Andreje Babiše. Se zúžením soustavy jinak souhlasí. „Já jsem chtěl předeslat, že osobně i já i celý náš poslanecký klub podporujeme, aby se zjednodušila soudní soustava, abychom měli soudní soustavu obecných soudů, která bude tříčlánková, a budou tam i tři stupně,“ uvedl poslanec s tím, že dnes je podle něj soustava příliš složitá. Obsazení okresních soudů je navíc nevyvážené, protože někde je soudců pár a jinde desítky, připomněl.

„Není to o zrušení vrchních státních zastupitelství, jak je mi zase podsouváno, ale o zrušení jak vrchních soudů, tak vrchních státních zastupitelství,“ poznamenala Benešová. Michálek uvedl, že nejde o jedinou variantu. Nastínil možnost, že nalézacími soudy by byly soudy krajské, přičemž současné okresní soudy by byly jejich pobočkami. Odvolacími by pak byly vrchní soudy a dovolacím soudem Nejvyšší soud.

Benešová na to Michálkovi řekla, že toto rozhodovat nebude. „Chci připravit pouze podklady, aby nový ministr měl podrobně zmapováno, jak to v kontextu doby tady před soudy chodí. A co je potřeba udělat, musí rozhodnout on sám,“ dodala.

Úvahy ministryně o zeštíhlení justiční soustavy, o níž se v minulosti diskutovalo několikrát, vyvolala pozornost už dříve. Ve velkých městech se kvůli obavám z ohrožení justice v Česku scházely tisíce lidí s požadavkem na Benešové demisi a jmenování nezávislého ministra. Pořadatelé akcí ze spolku Milion chvilek také žádali záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství do doby, než se premiér Babiš očistí v případu Čapí hnízdo.

(čtk, epa)