Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2019 13:06:15

Proč tolik lidí bláhově věří na (investiční) kouzla

Investor Ben Carlson ze společnosti Ritholtz Wealth Management se na stránkách The Wealth of Common Sence zamýšlí nad tím, „proč věříme na kouzla.“ Vypráví v této souvislosti příběh dvou sester, „které v roce 1848 zjistily, že sdílí svůj pokoj se záhadným duchem.“

Oněmi sestrami byly Margaret a Kate Foxovy a přítomnost ducha byla zřejmá ze zvuků, které vycházely ze zdí, z podlahy a nábytku. Když například Kate zaťukala na podlahu, ozvala se podobná odpověď ducha. Obě sestry s ním nakonec dokázaly komunikovat díky kódu, který se podobal morseovce.

Když se o celé věci dozvěděli sousedé, požadovali po sestrách, aby komunikovaly s jejich předky. Obě děvčata brzy zjistila, že se na celé věci dá dobře vydělat. Skupina jejich zákazníků se postupně rozrůstala. Začaly pořádat seance, které zahrnovaly i psané zprávy, a obě sestry nakonec pohádkově zbohatly.

Čtyřicet let poté Margaret Foxová přiznala, že vše byl jeden velký podvod. Zvuky, které měl produkovat duch, byly ve skutečnosti praskáním jejích kloubů a kolen. Jak poukazuje Carlson, není překvapivé, že někteří lidé sestrám od počátku nevěřili. Překvapivé ovšem naopak je to, že někteří poté nechtěli věřit, že šlo od počátku o podvod, a drželi se svého přesvědčení, že dívky skutečně komunikovaly se zemřelými.

Carlson tvrdí, že celý příběh ukazuje na naši neochotu měnit názor ve chvíli, kdy jsme o něčem pevně přesvědčeni. Někdy namísto toho raději dál věříme tomu, co se ukázalo jako mylné. Investor v této souvislosti poukazuje na práci Gustava Kuhna, který ve své knize „Experiencing the Impossible: The Science of Magic“ tvrdí, že většina lidí „radši věří na kouzlo, než aby se dozvěděli, jak nějaká iluze funguje.“

Kuhn například píše o pokusu, který provedl kouzelník Joshua Jay a tým psychologů. Ti ukázali několika lidem video s neuvěřitelnými kouzelnickými triky. V jednom z nich například kouzelník dokázal zhmotnit vrtulník na místě, kde předtím nic nebylo. Poté se psychologové lidí ptali, zda by raději slyšeli vysvětlení předchozích triků či zda by namísto toho rádi viděli další. Výsledky byly překvapivé, protože 60 % z nich chtělo další videa, zatímco jen 40 % preferovalo vysvětlení těch předchozích.

Popsaný příklad ukazuje, že nás více zajímá prožitek nějakých záhad než jejich vysvětlování. Podle Carlsona se to projevuje i ve velkém zájmu o různé rady a návody na rychlá zhubnutí nebo zbohatnutí. Lidé prostě chtějí věřit, že existují zázračné recepty, díky kterým přes noc vyděláme hromadu peněz. Čtou tak nadšeně knihy o tom, že během půl roku někdo dokázal udělat z 2 000 dolarů miliony dolarů. Bažíme po různých tajemstvích a je pro nás depresivní představa, že žádná nejsou a nepřijde žádný guru, který nám je sdělí.

Je toho určitě hodně, co se můžeme naučit od lidí, jako je Charlie Munger, Richard Branson či Bill Gates. Měli bychom ale mít na paměti, že jde o výjimky, které na svém úspěchu tvrdě pracovaly. Jejich úspěch nelze vtěsnat do nějaké jednoduché rady. A i kdyby u nich nějaký magický vzorec existoval, nikdy by se nám nepodařilo znovu vytvořit všechny podmínky, které jim při jejich úspěchu nahrávaly. Nevěřme magickým elixírům, ale tvrdé práci a velké trpělivosti, nabádá Carlson.

Zdroj: The Wealth of Common Sence

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688