Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  09.05.2019 11:07:36

Na ziscích něco nesedí a dluhopisy varují před přílišným optimismem

Akciové trhy po celém světě si letos připisují dvojciferné zisky a příčinou je zejména růst valuací. Investiční společnost Schwab ovšem tvrdí, že pokud se nepřidá růst ziskovosti, na trhy se opět vrátí vysoká volatilita. Za povšimnutí pak podle ní stojí, že po celém světě klesly odhady ekonomického růstu, ovšem odhady růstu ziskovosti obchodovaných společností pro příští rok se zvyšovaly. Jak lze tento vývoj skloubit dohromady?

Schwab poukazuje na to, že pokles očekávaných zisků pro letošní rok je prudší než očekávané zisky pro rok příští a právě to je příčinou růstu očekávaných zisků mezi lety 2019 a 2020. Konkrétní vývoj ukazuje následující graf, kde zelená křivka popisuje očekávaný růst zisků mezi lety 2019 a 2020:



V USA a Japonsku proběhne podle Schwabu v první polovině roku zisková recese, Evropy se bude týkat jen v prvním čtvrtletí. Její ekonomika je sice relativně slabá, ovšem růst zisků by měl být letos podle očekávání ze všech tří trhů nejsilnější – viz další graf:



Analytici očekávají ukončení ziskové recese v USA i přesto, že ekonomové nečekají zlepšení ekonomického růstu. Takový vývoj by podle Schwabu mohl nastat díky klesajícím nákladům. Jenže ceny dvou nejdůležitějších vstupů, energií a práce, letos rostou a „je těžké si představit, že by v následujících měsících prudce klesly“. Ekonomové se také mohou mýlit a jejich odhady pro druhou polovinu roku mohou být příliš pesimistické. Jenže jejich pohled podle Schwabu potvrzují i některé vedoucí indikátory.

Za pozornost stojí i to, že zatímco akciový trh vnímá druhou polovinu roku pozitivně, dluhopisoví investoři mají větší obavy. Ceny akcií tak rostou, ale nedochází k napřímení výnosové křivky. Po celý minulý rok se přitom tyto dva ukazatele vyvíjely obdobným způsobem.

Co by měli investoři v současné situaci dělat? Schwab se domnívá, že v první řadě je důležité „být adekvátním způsobem diverzifikován“. Diverzifikace by navíc mohla přinést větší plody než v minulosti, protože korelace světových akciových trhů podle investiční společnosti klesla na nejnižší úrovně za posledních 20 let. A platí, že čím nižší tato korelace je, o to větší existuje potenciál pro snížení rizika v diverzifikovaném globálním portfoliu.

Zdroj: Schwab



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688