TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  08.05.2019 21:37:34

Dřevo je nejlevnější za poslední roky. Jak dlouho nízké ceny vydrží?

Dřeva je tolik, že jeho cena už tři roky klesá a lesníci začínají být na výrobních nákladech. Důvodem je, že až třetina lesů v České republice usychá a stromy zasažené kůrovcem se nedaří rychle vytěžit. Levné je zejména palivové dřevo. Prudce zlevňují i dřevěné peletky, které začínají patřit mezi nejlevnější způsoby vytápění.

Kvůli suchu a kůrovcové kalamitě lesníci loni vytěžili 18 milionů kubíků dřeva, letos to bude o pět milionů víc a příští rok pravděpodobně přijde extrém. "Mohla by být těžba 30 až 50 milionů kubíků," odhaduje ředitel Lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

Jen ve státních lesích březnová vichřice Eberhard poničila milion stromů. Škoda je podle společnosti zhruba půl miliardy korun. Cena palivového dříví tak klesla o 30 procent na zhruba 700 korun za metr krychlový.

Na vytěžení tisíců hektarů souší budou chybět ruce, stroje i pily, a tak lesníci nabízejí lidem, aby si dřevo sami natěžili. Ve sváteční den toho využil i muž u Břehů na Pardubicku a za dopoledne nařezal dva vozíky za auto. Zapotí se, ale ušetří tak ročně tisíce korun za vytápění. "Je to přece jenom levnější," potvrdil.

Jelikož jsou stromy dál od silnice, kubík dřeva ho od správce vyšel zhruba na 30 korun. Nadbytek dřeva sráží i cenu peletek, a to meziročně o pět procent. Na minimu začíná být právě teď, a to až o pětinu, protože končí topná sezona.

S peletkami topí třeba Vladimír Stupavský ze středních Čech. Jako palivo už v minulosti použil kdeco, ale s peletkami aktuálně ušetří ročně prý úplně nejvíc. "Vyjde mě to na 25 tisíc korun, v plynu bych protopil 32 tisíc korun," spočítal Stupavský. Tuna vyjde na pět tisíc korun.

Dlouhodobá prognóza podle lesníků není dobrá. Až se staré dříví vytěží, nového bude pro změnu málo, a jeho cena tak pravděpodobně zase poroste. Cena dřeva by se ale zatím výrazně neměla zvedat minimálně pět let, tedy než se vyčerpají zásoby kůrovcového dřeva.

Výhodné je momentálně i černé a hnědé uhlí, cena ale postupně dlouhodobě roste. Právě teď je nejlepší čas na zajištění zásob uhlí na zimu. Naopak si připlatí domácnosti topící elektřinou. Ceny šly nahoru už loni v souvislosti s vývojem cen na burze. O pět procent dražší by mohl být i plyn.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688