Úvodní stránka

Příjem žádostí do IV. výzvy programu Úspory energie ukončen

Publikováno:
7.5.2019
Autor:
61460

Dne 29. 4. 2019 byl ukončen příjem žádostí do IV. výzvy programu Úspory energie. Celkově bylo podáno 1 228 žádostí s úhrnnou výší dotace cca 5,4 mld. Kč a celkovou výší způsobilých výdajů cca 13,3 mld. Kč.


Z programu Úspory energie jsou podporováni podnikatelé, kteří například modernizují stávající zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu, modernizují a rekonstruují rozvody tepla, elektřiny či plynu, investují do zateplení podnikatelských budov či moderního LED osvětlení a snižují energetickou náročnost výrobních a technologických procesů v rámci svého energetického hospodářství. Z rychlé analýzy žádostí IV. výzvy vyplývá, že celkem 834 žádostí (cca 67,92 % z podaných žádostí) požaduje dotaci do výše pouze 4 mil. Kč. Podíl žadatelů z oblasti MSP je cca 74 %. Na základě poptávky v rámci této výzvy lze konstatovat, že se naplnila očekávání (plánovaná alokace pro IV. výzvu činila 6 mld. Kč), se kterými tato výzva byla vyhlášena, a to že se ze strany podnikatelských subjektů zvýší poptávka po realizaci projektů úspor energie oproti předchozím výzvám.

 

Ve IV. výzvě programu Úspory energie se, na základě zkušeností z předchozích výzev a diskuse se sociálními partnery, změnily některé podmínky a výběrová kritéria, a na základě vyhodnocení příjmu žádostí v rámci IV. lze konstatovat, že tyto změny splnily očekávání.

Pro plánovanou V. výzvu programu Úspory energie a její zbytkovou alokaci se rozšíří podpora i na oblast cestovního ruchu a volnočasových aktivit a pevně věříme, že celková alokace programu bude vyčerpána.

 

Graf - porovnání jednotlivých výzev programu Úspory energieGraf - porovnání jednotlivých výzev programu Úspory energie