Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.05.2019 09:18:51

Rozbřesk: Maloobchod potvrdil ochotu domácností utrácet

Dnešní maloobchod ukázal na slušnou ochotu utrácet. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel vzrostly v březnu meziročně o 4,3 % a mírně podstřelily odhad 4,5 %. Tržby včetně prodejů aut vzrostly o 2,7 % a odhady naopak výrazně přestřelily.

České domácnosti těží z velice příznivé situace na trhu práce - nezaměstnanost v posledních měsících spadla dokonce pod 2 % a mzdy i proto stále rostou skoro o 7 %. Nepřidává se sice všem a všude, ale v průměru vyplácených peněz výrazně přibývá stejně jako zaměstnanců, kterých nikdy v historii nepracovalo tolik. Jak už to ale bývá, co jedněm pomáhá, druhým způsobuje vrásky na čele.

Nedostatek pracovníků je podle průzkumů ČNB objektivně největší brzdou dalšího rozvoje podnikání. V takové chvíli zní trochu podezřele návrhy na zkrácení pracovního týdne ze čtyřiceti hodin o dvě až tři hodiny. Je sice pravda, že zaměstnání s převahou duševní činnosti možná přirozeně po kratší pracovní době volá. Ukazuje se totiž, že takové činnosti dokáží lidé efektivně vykonávat okolo 4 hodin denně. Zkrácení pracovní doby pak může teoreticky zvýšit produktivitu pracovníků. To ovšem nebude platit o většině povolání s převahou manuálních činností, kde stále platí jednoduché pravidlo “čím déle pracuješ, tím více uděláš”. Takových pracovníků je v Česku lehce přes dva miliony (především v průmyslu a stavebnictví). Pokud by se měl pracovní týden zkrátit o dvě hodiny a firmy se se stávajícími pracovníky nedohodly na přesčasech, bude na trhu práce chybět okolo 100 tisíc pracovníků. To by ve chvíli, kdy na úřadech práce již dnes evidujeme skoro 340 tisíc neobsazených pracovních míst, nebylo pro podniky nic příjemného.

Je sice pravda, že čeští zaměstnanci pracují v průměru déle než na Západě. To ale platí zejména kvůli častokrát vyššímu zastoupení zkrácených pracovních úvazků v zemích jako je Německo. Pokud srovnáváme jen plné úvazky, rozdíly nejsou tak výrazné. Rozhodně ne tak dramatické jako u mezd, které jsou při porovnání s Německem stále zhruba třetinové, což vadí řadě zaměstnancům bezesporu o poznání více.

TRHY
CZK a dluhopisy

Zmírnění akciových výprodejů středoevropské měny stabilizovalo. Rostoucí obchodní napětí mezi Čínou a USA je ale pro celý region spíše hrozbou, stejně tak jako pokračující tlak na turecké liře. Na druhou stranu domácí čísla, která dnes startují maloobchodem, by neměla dopadnout úplně zle a pravděpodobně vylepší náš nowcastový odhad růstu pro první kvartál.

Zahraniční forex
Ačkoliv se akciové trhy díky obchodní válce mezi USA a Čínou nenudí, tak na hlavním devizovém trhu vládne klídek a pohoda. Kurz eurodolaru se stále nachází v těsné blízkosti hranice 1,12 a těžko jej něco vyvede z míry. Nepovede se to zřejmě ani německým továrním zakázkám, které sice v březnu vzrostly ovšem jen zcela nepatrně, vezme-li v úvahu drastický propad za leden a únor.

Jestliže na hlavních trzích je vcelku klid tak za zmínku stojí emerging markets. Jednak se s ohledem na rostoucí obchodní napětí mezi USA a Čínou logicky nedaří čínskému juanu a jednak je pod velkým tlakem turecká lira. Volební komise v Turecku totiž zrušila výsledky munucipálních voleb v Istanbulu, ve kterých podle dosud nepotvrzených výsledků nad Erdoganovou stranou vyhrála opozice. Ta se prozatím radí, co podnikne dále, avšak politické riziko v Turecku zjevně pořád roste, což pro liru není dobré a ta stále rychle ztrácí. Samozřejmě, že depreciace TRY může dále akcelerovat, pokud zahraniční vlády (EU, USA) vyjádří nad zrušením voleb nevoli.

Ropa
Ropa se vzpamatovala ze včerejšího propadu a její cena se vrátila zpět nad 71 USD/barel. Pokračující obchodní třenice mezi Spojenými státy a Čínou nicméně nadále doléhá na ceny a v nejbližších dnech zřejmě bude bránit ropě k vyšším ziskům.

Dnes bude pozornost trhu upřena jak na data k zásobám od Amerického petrolejářského institutu, předskokana zítřejších oficiálních čísel od EIA, tak na měsíční analýzu ropného trhu právě od americké EIA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.04.2024Maloobchodní tržby: Ochota utrácet roste Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
07.02.2024Domácnosti začínají konečně utrácet Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.11.2023Domácnosti šetří, maloobchod ztrácí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688