U Břeclavi našli kusy staré lodě, mohly tam ležet tisíce let

Naprostý unikát našli v jihomoravské Břeclavi. Dva zachovalé obrovské kusy lodi našel muž při těžbě štěrkopísku. Podle archeologů mohou být fragmenty staré až několik tisíc let.

Na dva zachovalé kusy vydlabané lodi upozornili archeology. Náezce si jich všiml v dubnu při těžbě štěrkopísku na Dyji mezi Vídeňským a Bratislavským mostem v Břeclavi. "Ve vodě mohly ležet tisíce let," uvádí Jiří Holobrádek, tiskový mluvčí Města Břeclav. Teď budou fragmenty člunu zkoumat odborníci.

Podle archeologa Libora Kalčíka z břeclavského muzea jde o skutečný unikát. "Na řece Dyji nebyl žádný podobný nález doposud zdokumentovaný. V posledních dvaceti letech se navíc podobná loď v České republice nenašla. Zdokumentovaných nálezů ručně dlabaných člunů, které pocházejí z dob od střední doby kamenné do středověku, je přitom v Česku jen několik málo desítek," vysvětluje nadšeně archeolog.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmestobreclav%2Fposts%2F2304998076190328&width=500

Třímetrový kus s patrným žebrem, které s největší pravděpodobností oddělovalo prostor pro náklad, čeká na konzervaci. Podle prvotních odhadů mohla být celá loď dlouhá i deset metrů. Přesné stáří urči až analýza dřeva pomocí radiokarbonové metody a dendrochronologie, což je analýza letokruhů ve dřevě. Celý proces může trvat i několik měsíců.

Už teď je podle archeologa ale jisté, že loď nebude z mladšího období, než ze středověku. "Fragmenty lodi mohou klidně pocházet z doby římské nebo z raného středověku. Přesné určení doby vzniku může napomoci mimo jiné i k dotvoření obrazu o splavnosti Dyje," pokračuje Kalčík s tím, že nejstarší nalezené lodě tohoto typu, o kterých ví, jsou z období 6 500 let př. n. l.

Jakmile se určí stáří lodi a fragmenty se patřičně zakonzervují, nálezy by se mohly stát součástí expozice na Pohansku. "Počítáme s dotvořením vizualizace celé lodi, případně bychom k tématu života kolem řeky Dyje v proudu času mohli udělat výstavu," uzavírá archeolog.


Zařazenopo 06.05.2019 05:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/unikat-z-breclavi-fragmenty-lodi-muzou-byt-stare-tisice-let.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.