Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.05.2019 21:43:42

Fed znervózňuje nízká inflace, ale řešit to zatím nehodlá

Americká centrální banka sice začíná být lehce nervózní z inflace, která se stále nachází pod 2% cílem, ale prozatím s tímto faktem nehodlá aktivně bojovat. Šéf Fedu Powell a jeho kolegové totiž stále věří, že (jádrová) inflace bude pod cílem jen přechodně. Jinak řečeno Fed se zatím nechystá provést preventivní snížení úroků, které by fungovalo jako pojištění proti nízké inflaci a poklesu dlouhodobých inflačních očekávání. Dodejme, že za takovou akci nelze považovat aktuální snížení úrokové sazby, kterou Fed úročí dobrovolné rezervy bank. Jak J. Powell na tiskovce zdůraznil - toto kosmetické snížení z 2,40 % na 2,35 % není měnově-politickou akcí.

Provedeme-li ovšem konfrontaci poměrně optimistického vystoupení šéfa Fedu a relativně holubičího komentáře FOMC, tak si nelze nevšimnout zjevné diskrepance. Na jedné straně totiž stojí Powellova slova o zdravém domácím trhu práce a ustupujících externích rizicích a na straně druhé si lze v komentáři přečíst suché holubičí konstatování, že inflace poklesla a nachází se (pod 2%) cílem.

Každopádně již v následující dnech, kdy mají vystoupit další vlivní členové vedení americké centrální banky (Clarida, Williams), uslyšíme, zda mezi členy FOMC opravdu panoval konsensus o tom, že Powell na tiskové konferenci posune hodnocení ekonomické situace do daleko neutrálnější podoby (než jak vyzněl komentář).

Americká centrální banka tedy zůstává ve vyčkávací pozici, přičemž větší pozornost bude tentokrát věnována spíše příchozím inflačním datům. Dodejme, že americké inflace by po velmi slabém prvním čtvrtletí by ovšem v tomto kvartále měla vzchopit a centrální bankéře z Fedu přece jenom uklidnit. Neboli inflační data by v následujících měsících neměla poskytnout Fedu záminku, aby o snížení úroků začal reálně uvažovat.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688