Shooting Up. Vnitřní svět vojáků zachvátí Divadlo MeetFactory

Vrátili se z mise, jejich kolega se nevrátí. Všichni by rádi slyšeli nějaké historky z války, ale ani nejbližším toho moc kloudného neřeknou. Vždycky to bývali dobří lidé, výbuch to lidské v nich jen na chvíli umlčel. Je trauma příliš velké? Už se nic neděje? Shooting Up v režii Filipa Nuckollse uvede Divadlo MeetFactory v premiéře 14. května 2019.

Sledujeme vojáky po návratu z Afghánistánu, jak složité pro ně je najít si místo zpátky v civilním životě, jak se jim rozpadají vztahy, jak se jim posouvá vidění po tom, co očekávali, co prožili a co vlastně prožili. Hrdinové Shooting Up trpí bolestí, jakou si nedovedeme představit, jakou si nedovedou představit ani oni samotní, protože zapomněli. V blíže nespecifikované evropské zemi pozorujeme, jak se dvojice vojáků, vojenský kaplan a přítelkyně jednoho z nich snaží dobrat toho, co se skutečně stalo.

Matěj Samec, dramaturg Divadla MeetFactory, při psaní scénáře vycházel z děl Zpátky do boje (Phil Klay), Tělo (Paolo Giordano), Generation Kill (Ewan Wright) nebo Budíček! Ustlat! Nabít, zajistit! (William H. McRaven) a z řady rozhovorů s českými vojáky. "Vojáci jsou poměrně uzavřená skupina, je pro ni těžké své zážitky, pocity, situace komunikovat s těmi, co neprožili totéž, co oni. Žijí vedle nás, a my toho o nich moc nevíme," uvádí k tématu inscenace a jako jeden z motivů zdůrazňuje následující, "je podstatné zjistit, že věta ´Smrt přijde, když budeš kouřit´ neplatí. Snažíme se všechno nějak racionálně ovládnout, včetně smrti, a ono se to vzpírá."

Sousloví Shooting Up jednak znamená "rozmetat střelami", jednak také v přeneseném významu "zdrogovat se!". Pojmenování zároveň odkazuje ke stejnojmenné knize polského politologa Łukasze Kamieńského, ve které autor rozebírá fenomén užívání drog ve válce. Ani tak jako názor na angažmá v mezinárodních misích či společenskou kritikou zprostředkovává vnitřní svět lidí stižených válkou. Hra je takto ambivalentní zprávou o dopadech války na jedince a, podobně jako u dalších smíchovskou továrnou uváděných inscenací, psychologickou sondou pracující s nejednoznačností situací i postav. O režii inscenace se stará Filip Nuckolls. Ten zde dříve režíroval dosud uváděnou Počátek veškeré lásky, v níž mj. hrají Jakub Gottwald a Anita Krausová. Spolu s Ctiradem Götzem a Zbyškem Humpolcem představují čtveřici neurotiků ze západní Evropy v boji za světový mír.

Tito hrdinové skrývají něco důležitého uvnitř. Jaká je jejich motivace bojovat v Afghánistánu? Jsou překvapeni tamní realitou a po návratu doma? Po delší době uvádění především ženských autorek a silných ženských postav se Divadlo MeetFactory zabývá prostředním, v němž dominují muži. Shooting Up zasáhne smíchovskou továrnu v premiéře v úterý 14. května.

Více: "Já chci skončit v její děloze. Spolu s tebou, Martine. Chci se s tebou mačkat v její děloze, ty a já malí jako semínka hrášku, přimáčklí jeden na druhýho, jedno srdce, jedno tělo, jeden mozek, jedna zběsilá touha se oddělit, a přesto zůstat navždycky v tom spojení, v tom bezpečí." - Shooting Up

"První zabití je u profesionálních vojáků provázeno pocitem nereálna, pocitem viny, opakované zabití se u určité skupiny může stát až závislostí, má to charakter adrenalinového sportu. V tom zabití nepřítele vidí něco velmi lákavého, přirovnávají to k sexu nebo užití drog. Někteří čeští vojáci, kteří zkušenost se zabitím mají, přiznali, že v zabití je určitá míra slasti, že je to fascinující. Prý by si dokázali představit, že by je to mohlo začít bavit." - Daniel Štrobl, DVTV

"Filip Nuckolls, známý především z dlouholetého působení v Činoherním studiu Ústí nad Labem, pracuje v posledních letech na volné noze. Je jedním ze zakládajících členů nezávislé divadelní skupiny 6-16, jejímž cílem je uvádět originální autorské texty s co nejnižšími provozními náklady." - Ema Šlechtová, Divadelní noviny

divadelni-noviny.cz/filip-nuckolls-dnes-je-pro-divadlo-nejdulezitejsi-uprimnost

meetfactory.cz/shooting-up

Režie a scéna: Filip Nuckolls

Scénář a dramaturgie: Matěj Samec

Kostýmy: Lucie Šperlová

Hudba: Ondřej Švandrlík

Produkce: Magda Juránková

Foto: Andrea Černá

Hrají: Jakub Gottwald, Zbyšek Humpolec, Ctirad Götz, Anita Krausová

Předpremiéra 10. 5. 2019, premiéra 14. 5., nejbližší repríza 17. 6.

Kontakty:

Libor Galia / PR / 00 420 732 566 667 / libor.galia@meetfactory.cz

Zuzana Kolouchová / PR / zuzana.kolouchova@meetfactory.cz

MeetFactory je v roce 2019 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 10.000.000 Kč.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.


Zařazenoút 30.04.2019 11:04:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31159

Související témata

Divadlo Archa | Karel Dobrý
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.