National Geographic Society (Národní zeměpisná společnost), zástupci projektu Campaign for Nature se v Kanadě setkávají se zástupci z jiných zemí, aby prosadili ambiciózní globální program pro přírodu

Rostoucí koalice vědců, vládních představitelů, nevládních organizací, podniků a filantropů přesvědčuje země, aby do roku 2030 chránily nejméně 30 procent planety.

Zbývá jen 18 měsíců, než se světoví lídři sejdou v Číně, aby dokončili dohodu o řešení ztráty biologické rozmanitosti, snížili historickou míru vymírání volně žijících živočichů, zmírnili dopady změn klimatu a ochránili poslední divoká místa planety. Vládní a nevládní subjekty z více než desítky zemí se dnes a zítra setkají v Montrealu, aby prosadili ambiciózní globální dohodu o ochraně přírody.

Summit o ochraně přírody (Nature Champions Summit), který pořádá kanadská vláda, připraví půdu pro říjen 2020, kdy se v čínském Kunmingu setkají zákonodárci na Konferenci stran na téma biologické rozmanitosti, aby stanovili globální politiku v oblasti biologické rozmanitosti pro příští desetiletí. Setkání začíná den poté, kdy francouzská tisková agentura Agence France-Presse (AFP) oznámila, že konečná studie o stavu biologické rozmanitosti, která by měla být vydána Mezivládní platformou pro politiku v oblasti vědy o biologické rozmanitosti a ekosystémových službách (IPBES), zjistí, že ztráta přírody a probíhající krize vymírání volně žijících živočichů je ještě horší, než bylo dříve známo.

„Vědecká komunita má v této věci jasno: národy musí rychle urychlit tempo a rozsah ochrany planety dříve, než bude příliš pozdě," řekl Brian O'Donnell, ředitel projektuCampaign for Nature, který se tento týden zúčastní summitu. „Pouze ochranou mnohem většího množství půdy a vody můžeme chránit přírodu pro miliardy lidí, kteří jsou závislí na zdravých a funkčních přírodních oblastech."

Vládní představitelé z Chile, Číny, Kostariky, Německa, Norska, Spojeného království a jiných zemí se s kanadskou vládou setkají tento týden v Montrealu. Summit na vysoké úrovni odráží obnovenou naléhavost vývoje nových, odvážných a dosažitelných cílů pro ochranu více půdy a oceánu po celém světě. Jak filantrop Hansjörg Wyss, který na ochranu přírody daroval 1 miliardu USD, uvedl na stránce op-ed (stránce naproti stránce s úvodníkem) zveřejněné v pondělí v deníku Toronto Star, je summit důležitou příležitostí pro národy, aby začaly hovořit o specifických strategiích pro ochranu života na Zemi.

Akce se zaměří zejména na dvě oblasti, které jsou rozhodující pro úspěch jakéhokoli ambiciózního globálního programu pro přírodu: financování ochrany a zachování původních zdrojů.

Efektivní zachování nejméně 30 % půdy a oceánů planety bude vyžadovat, aby globální společenství vynaložilo prostředky nezbytné pro správu parků, chráněných mořských oblastí, útočišť v divoké přírodě a jiných chráněných oblastí. Zdroje jsou potřebné pro plánování, monitorování, interpretaci a hlídkování chráněných a udržovaných oblastí.

Druhým klíčovým tématem tohoto týdne je důležitost upřednostnění ochrany prostředí domorodým obyvatelstvem. Ačkoli domorodá společenství představují méně než 5 procent světové populace, spravují nebo vlastní půdu na ploše 25 procent plochy planety, která zahrnuje 80 procent její rozmanitosti rostlin a volně žijících živočichů. Pouze uznáváním svrchovanosti a zmocněním domorodých komunit k ochraně jejich tradičního území a vod budou národy úspěšné v oblasti ochrany přírody v rozsahu nezbytném pro ochranu volně žijících živočichů a divoké přírody.

Aby se zabránilo větší ztrátě přírody, spojuje se rostoucí koalice vědců, domorodých skupin, vládních představitelů, environmentálních skupin, vedoucích podniků a filantropů s cílem ochránit nejméně 30 procent planety do roku 2030. Jen minulý týden podpořilo tento cíl více než 75 skupin z celého světa a 19 předních světových vědců v magazínu Science Advances zveřejnilo studii, která by umožnila ochranu větší části planety na základě dat a vědecky podložených případů.

„Věda má jasno: v příštím desetiletí musíme ochránit 30 procent planety," řekl Dr. Enric Sala, badatel a cestovatel společnosti National Geographic a jeden z autorů studie, který se také zúčastní setkání v tomto týdnu. „K záchraně přírodního světa, jež nám dává kyslík, který dýcháme, jídlo, které jíme, a čistou vodu, kterou pijeme, nyní potřebujeme politické vedení."

Vědci ukázali, že současný stav přírody je neutěšený. Naše planeta ztrácí volně žijící živočichy 1000 krát rychleji než kdykoliv v lidské historii - a problém se zhoršuje, ne naopak. Obrovské množství živočišných druhů je již na cestě k zániku, včetně 14 procent ptáků, 25 procent savců a 40 procent obojživelníků.

Komunity vidí hmatatelné důsledky rychlé ztráty přírody. Znečištění, nadměrný rybolov a invazivní živočišné druhy ohrožují živobytí lidí; ničení lesů a mokřadů zhoršuje kvalitu místního ovzduší a zanechává lidi zranitelnější vůči hurikánům, záplavám a jiným přírodním katastrofám; ztráta opylovačů nutí některé komunity platit za opylování svých rostlin ručně. Naopak děti, které žijí blízko chráněných oblastí, mají lepší zdravotní a ekonomické výsledky než ty, které žijí jinde.

Jak Hansjörg Wyss uvedl tento týden na stránce op-ed (stránka naproti stránce s úvodníkem):

„Bude to vyžadovat úsilí nás všech - přes hranice, napříč generacemi a napříč kulturami - společně pracovat na ochraně našeho přírodního světa... Summit o ochraně přírody konaný tento týden nabízí pozoruhodnou příležitost zmapovat ambiciózní společnou cestu k ochraně přírody pro vše žijící."

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/876566/National_Geographic_Baffin_Island.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/876674/Wyss_Logo.jpg

KONTAKT: Fae Jencks, 202-807-3921, fjencks@ngs.org


Zařazenočt 25.04.2019 10:04:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31126

Související témata

Kanada
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.