Soudní žaloba, kterou podala společnost Boies Schiller Flexner LLP, tvrdí, že český oligarcha připravil svým podvodem americký hedgeový fond a bývalého partnera o více než 1 miliardu dolarů

Newyorský hedgeový fond, Kingstown Capital Management L.P a další žalobci podali dne 10. dubna 2019 v jižním okrsku města New York žalobu proti Radovanu Vítkovi, českému realitnímu magnátovi s obchodními zájmy po celé Evropě, jehož jmění odhaduje časopis Forbes na 3,5 miliardy dolarů. Hedgeový fond Kingstown Capital Management L.P a česká investiční společnost Investhold Ltd, zastoupené advokátní kanceláří Boies Schiller Flexner LLP, tvrdí, že Radovan Vítek vybudoval propracovaný kriminální podnik, který podvodem připravil žalobce o více než 1 miliardu amerických dolarů.

Podle žaloby se největší berlínský komerční pronajímatel nemovitostí Vítek zabýval vyděračskou činností, včetně zneužívání vlivu, poštovních podvodů, praní špinavých peněz a jiných trestných činů, a podle žaloby své bohatství získal na náklady svých žalobců. Jeho obchodní zájmy zahrnují více jurisdikcí, včetně České republiky, Švýcarska, Lucemburska, Německa, Chorvatska a Velké Británie.

Žaloba uvádí, že Vítek využíval podporu a pomoc soukromé české banky J&T Banka, dále lucemburské developerské společnosti ORCO Property Group, SA a společnosti ORCO Germany, nyní známé pod názvem CPI Property Group, jejíž reálná hodnota je vyčíslena na 8 miliard dolarů a zaměstnává téměř 4 000 pracovníků.

Poté, co společnost Kingstown Capital získala významný podíl na skupině ORCO Property Group, Vítek "tajně převzal kontrolu nad společností ORCO prostřednictvím krycích společností a fiktivních vlastníků," uvádí žalobce. Konkrétními osobami, které představují fiktivní vlastníky, jsou bývalý generální ředitel společnosti ORCO, Jean-François Ott a matka Radovana Vítka, Milada Malá.

Žaloba uvádí, že "Vítek připravil společnost ORCO o její nejcennější realitní aktiva. Svou účinnou kontrolu nad společností využil tak, že společnost ORCO prodala nemovitosti za podvodně nízké ceny jiným subjektům, které Vítek tajně kontroloval."

Žaloba tvrdí, že "Vítkův systém, který byl provozován téměř deset let a zahrnoval řadu investic a subjektů, byl umožněn J&T Bankou, a.s. a jejími pobočkami. J&T Banka . . . financovala téměř všechny podvodné programy Radovana Vítka a ochotně se účastnila jeho zločinů."

Matthew L. Schwartz, partner společnosti Boies Schiller Flexner a bývalý státní zástupce, který zastupuje žalobce, řekl: "Dnešní žaloba pečlivě a jasně dokládá existenci masivního, dekádu dlouhého podvodného schématu, páchaného Vítkem a dalšími spolupachateli, který z něj udělal miliardáře s jedním z největších realitních impérií. Těšíme se na příležitost předložit naše důkazy na veřejném zasedání a věříme, že bude dosaženo spravedlnosti."

V žalobě se uvádí, že v roce 2017 zahájil lucemburský finanční regulační úřad, známý jako Commission de Surveillance du Secteur Financier, vyšetřování Radovana Vítka, Franciose Otta a společnosti CPI Property Group, a zjistil, že "Vítek a Ott jednali v tajné shodě, tajně kontrolovali společnost ORCO, a tím porušili lucemburské a evropské právo."

Navrhovatelé nyní usilují o mnohem vyšší tresty pro obžalované za údajné porušení několika zákonů, včetně zákona Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (Zákon o vyděračských, vlivových a zkorumpovaných organizacích). V žalobě se uvádí, že, obžalovaní " úmyslně a opakovaně využili možnosti páchat zločinné aktivity ve Spojených státech, a to zejména v New Yorku."

Odkaz na žalobu, která byla podána 10. dubna 2019, je zde.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Kontakt:

BOIES SCHILLER FLEXNER LLP

Edward Evans

Ředitel pro komunikaci

212-446-2354

eevans@bsfllp.com

Online verze tiskové zprávy: http://www.businesswire.com/news/home/20190418005256/cs


Zařazenočt 18.04.2019 10:04:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31091
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V