Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.04.2019 12:15:48

Nizozemská ING má prý zálusk na německou Commerzbank


Co bude nakonec s Commerzbank? V eposu o druhé největší německé bance by se mohlo schylovat k dalšímu obratu. Zdroje Financial Times tvrdí, že na šéfa Commerzbank Martina Zielkeho se teď obrátil generální ředitel nizozemské ING Ralph Hamers - s možností fúze obou bank. Akcionářům Commerzbank se spekulace líbí, titul v systému Xetra přidával v 10:50 více než 3 %. Akcie ING odepisovaly v Amsterodamu zhruba 0,8 %.

Zdroje tvrdí, že oba manažeři byli kvůli transakci neformálně v kontaktu ještě předtím, než se Commerzbank rozhodla zahájit v březnu oficiální jednání o fúzi s domácím rivalem Deutsche Bank. Nyní ale prý žádné rozhovory neprobíhají.

Německý časopis Manager Magazin, který se zprávou přišel jako první, také uvedl, že ING kvůli možné transakci oslovila také německou vládu. Ta je s více než 15% podílem (po akci na záchranu banky) největším akcionářem v Commerzbank.

Akcie Commerzbank v úterý uzavřely na nejvyšších úrovních od začátku roku a stouply tak k úterku o 32 %.

ING není jedinou evropskou bankou, která má na Commerzbank chuť. Už na začátku dubna Financial Times napsaly, že italská UniCredit připravuje konkurenční nabídku pro případ, že jednání mezi Comemrzbank a Deutsche Bank zkrachují. To by se nakonec mohlo stát, protože se spojením obou bank nesouhlasí odbory. Navíc by asi bylo nutné navýšit akciový kapitál až o 10 miliard EUR. Šance, že k této fúzi skutečně doje, jsou prý teď na 60 %. Byly na 80 %.

Jenomže německá vláda má zájem spíše o domácí konsolidaci než o přeshraniční dohodu, tvrdí také zdroje. Domnívá se možná, že bankovní unie v eurozóně ještě není úplně hotová a Německo nemůže spoléhat na kroky jiné velké banky, která ale není německá.

Commerzbank je jedním z největší věřitelů pro německý Mittelstand – malé a střední, často rodinné firmy, které jsou oporou německé ekonomiky. Kromě toho zpracovává 30 procent finančních prostředků mířících z Německa do zahraničí.

Součástí transakce s ING by prý mohl být přesun ústředí ING z Amsterodamu do Frankfurtu. To je něco, co by nabídku mohlo „osladit“. Hamers také prý slibuje, že zruší méně míst, než kolik by bylo nutné v případě dohody s Deutsche.

Co ale může ING táhnout do Německa? Největší nizozemská banka má tržní hodnotu skoro 47 miliard EUR, což je skoro pětinásobek Commerzbank.

Podle FT mohou být jedním z důvodů přísná pravidla pro odměňování bankéřů v Nizozemsku, tedy regule, které Hamers v minulosti kritizoval.

Variabilní složka mzdy může v Nizozemsku dosahovat 20 % fixního platu. Na evropské úrovni to ale může být i 100 %, nebo dokonce 200 %, pokud to odhlasují akcionáři.

Commerzbank působí od roku 1992 také na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank.

Zdroje: FT, BBG, ČTK

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688