Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2019 17:18:25

Summary: Uspokojivé výsledky BofA investory nenadchly

USA:

Bank of America 1Q19

Předposlední v řadě přichází s kůží na trh náš někdejší favorit Bank of America a stejně jako JPM a Citi podává uspokojivé výsledky. Tržby stagnovaly na 23 mld. USD, čímž se banka drží v linii konsensu trhu. Efficiency ratio, což je podíl provozních nákladů na celkových tržbách (platí čím nižší, tím lepší), pokleslo na 57 % (-3 p.b. yoy) zásluhou nižších neúrokových nákladů. Čistý zisk na akcii meziročně narostl až o 15 % na 0,71 USD (predikce 0,66 USD). Nemalý podíl (cca 10 p.b.) na tom má ale zpětný odkup akcií. V následujících řádcích se podíváme na zoubek detailnějším metrikám:

Kapitálové trhy: Výnosům dominantního FICC segmentu uškodily nízké výnosy na dluhopisových produktech a nízká volatilita na měnových trzích, stejně jako tomu bylo u konkurence. 8% meziroční pokles výnosů na 2,4 mld. USD však nebyl zas takovou tragédií, jak se čekalo (kons. 2,3 mld. USD). Vysoká srovnávací báze a nízká aktivita klientů na derivátových produktech srazily výnosy Equity až o 22 % yoy na 1,2 mld. USD, avšak i s tím trh počítal (kons. 1,2 mld. USD). Výnos z kapitálových trhů v součtu ubírá 17 % yoy.
Úvěrová činnost: Plochá, chvílemi až inverzní, výnosová křivka má většinou negativní dopad na čistou úrokovou marži. Bance se podařilo tento efekt z velké části odstínit a marže tak klesá jen o 1 bps qoq na 2,51 %. Objem poskytnutých úvěrů mohl zabrat trochu víc, pořád zůstáváme jen u velice mírného růstu (+0 % qoq; +1 % yoy). Tyto dva faktory se slévají do čistého úrokového výnosu ve výši 12,5 mld. USD (+5 % yoy; kons. 12,4 mld. USD). Rezervní náklady se bohužel opět zvedly až na 1 mld. USD (hlavně odpisy), avšak kvalita úvěrového portfolia se výrazně zlepšila – poměr klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech poklesl až o 17 bps yoy na 0,55 %.
Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 zůstává na 11,9 %. Nadále se tak nachází vysoko nad doporučovanou regulatorní hranicí. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se také nemíní nikam pohnout a drží si svoji hodnotu 6,8 %. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) mezikvartálně ubrala o 30 bps na 16,0 % (avšak +70 bps yoy).

Sečteno a podtrženo, Bank of America nám převyprávěla stejný příběh jako její konkurenti a naplnila tak naše očekávání. Je škoda, že příjmy z obchodování na akciových trzích (Equity) dostaly až tak těžkou ránu, nicméně FICC segment a tradiční úvěrová činnost tento propad úspěšně vyvážily. Lépe na tom mohla být čistá úroková marže, která měla u konkurence spíše tendenci stoupat. Bance se na druhou stranu podařilo zlepšit efficiency ratio i bez pomoci rostoucích tržeb.

Trh není z výsledků příliš nadšen a akcie táhne dolů o 2,5 %.


Blackrock (Investiční tipy) 1Q19


Návrat pozitivní nálady a prudký růst finančních trhů od počátku roku pomohly největšímu globálnímu správci aktiv k uspokojení tržních odhadů. Tržby sice ubraly téměř 7 % yoy na 3,34 mld. USD, nicméně konsensus splnily do puntíku. Kontrola nákladů a neprovozní položky trochu podpořily čistý zisk na akcii a ten díky tomu klesl jen velice mírně. Jeho finální hodnota 6,61 USD se nachází téměř 0,5 USD nad predikcemi trhu.

Pozitivní vývoj na finančních trzích přilákal do společnosti nový kapitál, což se projevilo na přílivu aktiv ve výši až 64,7 mld. USD (3Q18 43,6 mld. USD). Tok kapitálu do pasivních indexů ETF se proti předešlému kvartálu výrazně zmírnil a segment Index & iShares nabírá „jen“ 45,4 mld. USD v aktivech. Povzbuzující je, že zájem byl také o aktivní investování, které charakterizují vyšší poplatky Blackrocku. 13,6 mld. USD nového kapitálu není nikterak závratných, nicméně určitě potěší. Objem aktiv pod správou však nabobtnal o více než 500 mld. USD qoq (+3 % yoy) na 6,5 bil. USD zejména díky růstu samotných finančních trhů.

Průměrnou sazbu se navíc podařilo mezikvartálně zvednout z 17,8 bps na 18,0 bps, s čímž trh rozhodně nepočítal – predikce udávaly skluz na 17,5 bps. Co však opětovně zamrzelo, jsou nízké příjmy za nadstandardní výkony investic (tzv. performance fee), které dosáhly jen 26 mil. USD, zatímco tržní konsensus byl nastaven alespoň na 64 mil. USD. Zbytek divizí se držel relativně v linii predikcí, případně nebyla jejich odchylka nijak zásadní.

Akcie Blackrock reagují na výsledky pozitivně a připisují si 2 %.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688