Repro ČT

Ústavní soud: Při hodnocení nenávisti na sítích nelze zapomínat na historii

Při posuzování nenávistných projevů v sociálních sítích nelze podle Ústavního soudu (ÚS) zapomínat na hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin. Například slovní útoky na facebooku jsou sice technicky specifické, lze je však snadno připodobnit k nepřípustným způsobům vedení politického boje ve starších totalitních ideologiích.

ÚS se problematikou zabýval v dnešním nálezu, který se primárně týkal zpěváka Radoslava Bangy alias Gipsyho. Soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když nepřiznal Bangovi postavení poškozeného v trestním řízení s autorem nenávistného komentáře na Bangově profilu. Komentář volající po „bílé vlasti“ považoval kladenský soud za spíše obecný, nikoliv adresně namířený proti Bangovi.

Celý nález Ústavního soudu je zde.

Soudce Filip: Stačilo napsat na výlohu Žid

Podle ústavních soudců se soud měl detailněji zabývat tím, jak nenávistný projev dopadl na Bangu samotného. „Je třeba zkoumat, nakolik je takové sdělení na tzv. facebookovém profilu odlišné kupříkladu od pomalování výlohy obchodníka náležejícího k jiné společenské menšině,“ stojí v nálezu. Soudce zpravodaj Jan Filip novinářům řekl, že nacisté také nemuseli psát adresná hesla typu „Rosenkrantz je zločinec“. Stačilo napsat na výlohu „Žid“.

„Paralela mezi nacistickou propagandou a tím, co se děje na sociálních sítích, je velmi důležitá,“ reagovala na dnešní nález Klára Kalibová z organizace In Justitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti. Někteří státní zástupci a soudci mají podle Kalibové pocit, že sociální sítě jsou prostor svého druhu, kde právo neplatí a kde poškození musí vše strpět.
„ÚS v podstatě nálezem, který musí být respektován, řekl, že výroky v prostoru, jako jsou sociální sítě, mohou být stejně zraňující jako výroky ve veřejném prostoru,“ uvedla Kalibová.

Hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin se podle nálezu nemohou projevovat pouze v přijetí ‚obecně ochranné‘ trestní legislativy. Měly by nalézt svůj odraz i v hlubším zkoumání a pochopení újmy lidí, jimž jsou útoky adresovány. „Soudy tak musí vždy zkoumat, jak se jednotlivý útok projeví v individuální sféře konkrétního jedince (např. v důsledku jeho ohrožení, obav, poškození dobrého jména apod.), a nakolik jde pouze o nepřípustnou neadresnou politickou kampaň,“ stojí v nálezu.

Řízení se však otvírat nebude

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi postavení poškozeného. Šlo o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil poté, co zpěvák kritizoval ocenění skupiny Ortel v anketě Český slavík. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal autor nenávistného komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Ani po dnešním nálezu Ústavního soudu (ÚS) se ale trestní řízení otvírat nebude, není to už možné. ÚS prakticky jen „odklidil neústavní excesivní právní akt“ a vyslal obecným soudům signál pro podobné spory v budoucnosti. Musejí důkladně zvažovat a zjišťovat, jakou měrou se komentář nebo jiný nenávistný projev dotýká konkrétního člověka, například zda vyvolává pocity ohrožení a obav nebo poškozuje jeho dobré jméno.

ÚS vytkl kladenskému soudu, že hned zpočátku, ještě před provedením důkazů a bez důkladné rozvahy, dospěl k závěru, že Bangovi postavení poškozeného nepřísluší. Nevyslechl jej ani jako svědka. Argumentoval tehdy tím, že nenávistný příspěvek byl spíše obecný, nemířil konkrétně na Bangu. „Fakticky nejprve stanovil právní kvalifikaci a jí pak přizpůsobil hodnocení skutkových okolností, včetně vyloučení poškozeného z řízení,“ řekl soudce zpravodaj Jan Filip.

Tleskali jste nacistům v. jiná etnika do plynu

Sedmatřicetiletý Banga, známý také pod uměleckým jménem Gypsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu. V prosinci 2016 na facebooku zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která bývá spojována s krajní pravicí. Tleskali jste nacistům, vzkázal Banga kolegům v sále.

Student David Šmíd reagoval nenávistným komentářem, v němž volal po „bílé vlasti“, bylo by prý lepší posílat příslušníky jiných etnik „do plynu jako dřív“. Před kladenským soudem sympatie k nacismu popřel a uvedl, že příspěvek napsal v afektu.

V jiné kauze potrestal Okresní soud v Prostějově podmínkou Aleše Rozsívala za rasově motivované výhružky Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů umístil taktéž na zpěvákův profil. Vyhrožoval mu smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly.

Bangova zmocněnkyně Klára Kalibová řekla, že podobných soudních rozhodnutí kvůli nenávistným projevům na Bangově profilu je celkem deset. Dvě trestní řízení dosud neskončila. Dnešní nález Kalibová přivítala. „Je právem poškozeného vyjádřit se, jakým způsobem trestné činy dopadly do sféry jeho soukromého osobního života, pocitu bezpečí, což byl hlavní důvod, proč můj klient usiloval o participaci v trestním řízení,“ uvedla.
(čtk, ire)