Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.03.2019 09:28:31

Inverzní výnosová křivka straší akciové trhy (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola ČeskoSlovensko zveřejní odpoledne hospodářské výsledky za 2018.

Philip Morris ČR zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok.

Evropské akcie zahájí dnešní seanci poklesem.

Začátek nového týdne bude ve znamení některých předstihových ukazatelů. Nejzajímavějším z nich bude německý Ifo index podnikatelské důvěry. V USA budou publikovány indexy výrobní aktivity v oblastech Chicaga a Dallasu.

Obchodování na zámořských trzích

Páteční seance nebyla pro globální akciové trhy příznivá. Americké akcie tak uzavřely hluboko v červeném. Průmyslový Dow Jones přišel o 1,8 %, index S&P 500 o 1,9 % a technologický Nasdaq odevzdal dokonce 2,5 %. Pozornost investorů se stočila k vyhlídkám na růst globální ekonomiky a obavy o její růst se dále umocnily poté, co výnosová křivka v USA se stala poprvé od roku 2007 inverzní (záporný rozdíl mezi 3měsíčním a 10letým výnosem). Z historického pohledu inverzní křivka není dobrým znakem budoucího vývoje ekonomiky. S výjimkou defenzivních utilit se tak v rámci indexu S&P 500 nedařilo žádnému sektoru. Nejhlubší ztráty zaznamenali těžaři a zpracovatelé komodit (-3,0 %) a finanční tituly (-2,8 %).

Obavy investorů o globální hospodářský růst se během víkendu nevytratily. Není tak divu, že akcie v asijsko-pacifickém regionu do nového týdne vstoupily hlubokými ztrátami. Japonský Nikkei 225 odepsal tři procenta, dvě procenta a více ztrácejí burzy v Hongkongu, Jižní Koreji nebo Šanghaji. Poklesy indexů jsou v mnoha případech vyšší jak jedno procento. Jen těžko bychom hledali trh, kde akcie končí seanci se zisky. Regionální index MSCI Asia Pacific tak odevzdává více jak dvě procenta.

Kofola ČeskoSlovensko

Nápojářská skupina zveřejní dnes odpoledne hospodářské výsledky za 2018. Předpokládáme, že výsledky Kofoly za čtvrtý kvartál budou nejvíce pozitivně ovlivněny především českým a slovenským segmentem. Dále očekáváme, že již nedošlo k tak výraznému propadu tržeb v problematickém Polsku, jak tomu bylo v minulých letech. Díky těmto faktorům by mělo dojít k meziročnímu růstu tržeb o 2,8 % na 1 653,7 mil. CZK. Na ziskovost firmy měl a ještě bude mít vliv pokles cen cukru na trzích. Kofola si kupuje značnou část své spotřeby této komodity koncem léta či začátkem podzimu. V roce 2017 se ceny cukru na trzích pohybovaly kolem 410 USD za tunu, zatímco ve 2018 to bylo přibližně 330 USD za tunu. Vzhledem k silným tlakům na růst mezd v ekonomice předpokládáme, že se tato aktivita také projeví ve výsledcích Kofoly. Mělo by tak dojít k poklesu ziskovosti EBITDA na 206,6 mil. CZK, tedy o 15,5 % meziročně. Více náš komentář na webových stránkách http://bit.ly/Kofola_4Q18preCZ. 

Philip Morris ČR

Výrobce tabáku zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok. Co se týká efektu vlivu protikuřáckého zákona, ten by již v rámci srovnání druhých pololetí měl být eliminován. Důvodem je, že tento zákon byl v platnosti po celá obě sledovaná období. Očekáváme, že ve prospěch vyšších tržeb bude hrát fakt, že již v závěru roku 2017 došlo k růstu cen cigaret. Celkově by tak dle nás mělo dojít k meziročnímu růstu tržeb o 4,8 % na 6,73 mld. CZK. Současně předpokládáme, že tržby budou podpořeny i rostoucí základnou uživatelů bezdýmných tabákových výrobků nové generace IQOS. Tento typ produktu po celý rok 2018 těžil z absence spotřební daně, která by měla začít platit až v průběhu tohoto roku. Vzhledem k vývoji celkových nákladů na prodané výrobky, odbyt a administrativu ve 2017 očekáváme pozitivní dopad do ziskovosti i ve druhé polovině loňského roku. Ve 2017 tyto náklady pouze mírně vzrostly v porovnání s rokem 2016. Pro 2018 očekáváme jejich mírný nárůst, ale stále pod úrovní růstu tržeb. Dividendu za loňský rok očekáváme na úrovni 1 130 CZK na akcii při zachování sníženého výplatního poměru na přibližně 85 %. Více v komentáři na našich webových stránkách http://bit.ly/PMCR_2H18res.  

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688