Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.03.2019 09:14:13

Rozbřesk: ČNB kvůli brexitu a slabému Německu nedostane šanci zvýšit sazby


Tento týden nás čekají zasedání centrálních bank v Chile, Nigérii, Keni, Egyptě, Jižní Africe, Mexiku, na Novém Zélandu, v Maďarsku a v neposlední řadě také v Česku. ČNB podle nás ponechá sazby beze změny. Na jednu stranu vysoká inflace (zejména ta jádrová) a čísla z trhu práce ukazují na potřebu dalšího růstu domácích sazeb. Problém ovšem je, že ochlazení v německé ekonomice začíná být vidět již také u nás doma - konkrétně v lednovém průmyslu. Náš nowcast tak ukazuje na citelné zpomalení hospodářského růstu z 1 % mezikvartálně na 0,2 % (po sezónním očištění).

Co bude ale hlavním argumentem pro stabilitu sazeb, je vysoká zahraniční nejistota. Ta na jednu stranu odráží přetrvávající proud nepřesvědčivých zpráv od našich hlavních obchodních partnerů. Německý průmysl se sice v lednu stabilizoval, hodnocení nových objednávek (podle PMI) v březnu nicméně zaznamenalo další propad na nejslabší úrovně od roku 2009 (období vrcholných propadů po pádu Lehman Brothers). A i kdyby se v Německu již blýskalo na lepší časy, je tady stále evergreen jménem brexit. Tvrdý brexit zůstává stále ve hře, i když den D se posunul z tohoto týdne na 12. dubna. Z víkendových jednání vyplynulo, že pozice britské premiérky dál slábne a není jasné, zda se o jejím návrhu bude do třetice znovu hlasovat. V tuto chvíli zdá se částečně iniciativu přebírá parlament, který bude chtít během dneška zbavit Theresu Mayovou vůdčí role v jednáních a připraví si tak půdu pro středeční hlasování o celé škále možných scénářů od tvrdého brexitu, přes stávající dohodu a měkčí varianty až třeba po nové referendum. Nejistota zůstává vysoká, což by mělo být pro ČNB samo o sobě dostatečným argumentem k vyčkávání.

TRHY

CZK a dluhopisy

Silně holubičí Fed překvapivě rozvíjejícím se měnám příliš nepomohl. Pozornost trhů se soustředila na slabší makroekonomickou prognózu a obavy o růst, které v pátek ještě podtrhla slabá čísla z eurozóny. Strach o globální růst a vysoká nejistota spojená s brexitem se podepsaly i na středoevropských měnách - česká koruna se posunula až do blízkosti 25,75 EUR/CZK.

Tento týden bude koruna spolu se střední Evropou ve vleku zasedání centrálních bank. Verdikt beze změny v případě ČNB nijak nepomůže, ale pravděpodobně ani nijak zásadně neublíží. Na korunu ovšem i tak dál může negativně doléhat nejistota spojená s brexitem.

Zahraniční forex

Katastrofální německý index podnikatelské nálady PMI vrátil eurodolar v pátek do neradostné reality. Brexit a problémy v Číně zatlačily podnikatelský sentiment v Německu na šestiletá minima, což eurodolar sestřelilo pod 1,13 a výnos desetiletého německého Bundu do záporných hodnot.

Dnes bude mít trh potenciálně možnost svůj názor korigovat, neboť je na pořadu dne další ostře sledovaný index podnikatelské nálady - Ifo.

Propad výnosů a především inverze americké výnosové křivky způsobila výprodej rizikových aktiv, jako je např. turecká lira.

Ropa

Ropa Brent ustoupila z letošních maxim a nový týden startuje těsně nad 66 USD/barel. V pátek na cenu ropy dolehla dále se zhoršující nálada v německém průmyslu (dle PMI je dokonce nejhorší od roku 2012), která podtrhuje přetrvávající nejistotu ohledně kondice největší evropské ekonomiky. Vzpruhy se pak ropným býkům nedostalo ani na druhé straně Atlantiku, kde výnosy desetiletých amerických dluhopisů poprvé klesly pod výnos tříměsíčních papírů. Invertovaná výnosová křivka přitom představuje historicky velmi spolehlivý indikátor recese, což posiluje obavy z blížícího se propadu ekonomiky.

Pozornost ropného trhu bude tento týden soustředěna na tradiční statistiky k zásobám (úterý od API a ve středu od EIA) a aktivitě amerických těžařů. Ti v minulém týdnu snížili počet aktivních vrtných souprav o devět, celkově na 824.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688