Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  25.03.2019 08:24:32

Zasedání ČNB zvýšení sazeb pravděpodobně nepřinese (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Další série předstihových indikátorů ukáže, že nálada v eurozóně se nelepší. Přesto domácí poptávka u českých západních sousedů zůstává solidní. Německá nezaměstnanost v březnu pravděpodobně dosáhla nového minima, avšak první odhad ukáže, že spotřebitelská inflace, především kvůli efektu Velikonoc, výrazně zpomalila. Na domácí půdě budeme sledovat zasedání České národní banky ve čtvrtek, změnu sazeb ale pravděpodobně nepřinese.

Inflace v Německu ztrácí tempo

Po třech měsících, kdy inflace byla v Německu stabilní, ztratila v březnu výrazně na dynamice. Hlavní roli hraje fakt, že loňská březnová inflace byla tažena Velikonocemi, které byly o tři týdny dříve než letos, a zvýšily tak ceny služeb již v březnu. Očekáváme, že inflace ve službách zpomalila o devět desetin na 0,8 % z únorových 1,7 %. Avšak německý trh práce nadále zůstává utažený, což se projeví v dalším poklesu už tak rekordně nízké nezaměstnanosti.

I přesto, že Velká Británie neopustí Evropskou unii na konci týdne, budou pokračující debaty o brexitu jedním z nevýraznějších témat tohoto týdne. Očekáváme, že se premiérka T. Mayová bude (již potřetí) snažit o schválení dohody o brexitu v britském parlamentu.

Na zvýšení sazeb si pravděpodobně počkáme do května

Na domácí půdě stojí tento týden za pozornost zasedání České národní banky. Členové bankovní rady tentokrát nechají pravděpodobně sazby beze změny a pro jejich zvýšení zvednou ruku až v květnu, kdy budou znát novou prognózu. To už bude jasnější i situace kolem brexitu i to, jak si vede ekonomika eurozóny. Celkové vyznění dnešního zasedání by se ale mělo nést spíše v jestřábím duchu.

 Zaostřeno na dnešek

Německý IFO index pokračuje v poklesu

Německý IFO index ani v březnu nezmění svůj kurz a bude pokračovat v poklesu. Průmysl českého největšího obchodního partnera se stále nemůže dostat z recese a bojuje už nejen s poklesem v automobilovém sektoru ale i s nižší zahraniční poptávkou. Německá průmyslová výroba tak zůstane tlumená pravděpodobně i ve druhém kvartále letošního roku. Přesto by se díky tamější silné domácí poptávce měla německá ekonomika vyhnout recesi. Nadále ji však ohrožují geopolitické nejistoty, především vývoj okolo brexitu a obchodních válek.

Německý PMI z průmyslu propadl

Páteční statistiky prvních odhadů PMI v eurozóně za březen trhy pěkně zahýbaly. Největším překvapením byl propad PMI ze zpracovatelského průmyslu v Německu. Ten se ocitl na své nejnižší hodnotě za posledních 6 let a sedm měsíců, navíc ukazuje i na propad nových objednávek na nejnižší úroveň od roku 2009. Dobře ale nedopadly tyto ukazatele ani v ostatních zemích, a tak se PMI ze zpracovatelského průmyslu za celou eurozónu podle předběžného údaje propadl na své 71měsíční minimum. Statistika hned po zveřejnění zamíchala i náladou na finančních trzích. Euro oproti dolaru dále ztrácelo zisky, které díky holubičímu zasedání Fedu během týdne získalo, a spadlo o 0,8 % na 1,130 USD/EUR. Výrazně klesly i výnosy německých dluhopisů, ty desetileté se opět po téměř třech letech ocitly v záporu (-0,01 %).

Polská nezaměstnanost se v únoru stabilizovala

Polská míra nezaměstnanosti zůstala v únoru stabilní a bude opět klesat, až začnou práce ve stavebním sektoru. V následujících měsících by se tak mohla poprvé dostat až pod 6 %. Polský trh práce je podobně jako v ostatních zemích v regionu napjatý, což se promítá i do růstu mezd. Přesto se ale spotřebitelská inflace drží pod cílem polské centrální banky, která s utahováním měnové politiky nespěchá a sazby dlouhodobě drží na minimu.

Česká podnikatelská důvěra dnes ukáže náladu v ekonomice v březnu. Poslední statistika za únor indikovala mírný nárůst optimismu v podnikatelském sektoru a to navzdory tomu, že předstihový indikátor PMI poslední měsíce signalizuje zhoršení v průmyslu.

Zklamání z PMI v eurozóně stáhlo regionální měny dolů

Česká měna se v pátek vydala doprovodit euro. Absence dat v regionu i komentářů členů bankovní rady, na které se vztahuje kvůli čtvrtečnímu zasedání karanténa, ji v tom jen podpořila. Koruna během pátku ztratila čtvrt procenta a poprvé od poloviny února se ocitla tři haléře nad 25,70 CZK/EUR. Podobně dopadly i ostatní regionální měny, zlotý ztratil 0,2 % a ocitl se na 4,293 PLN/EUR. Maďarský forint oslabil o 1 % na 316,2 HUF/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.06.2022I ECB se již připravuje na zvýšení sazeb (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688