Střelec z mešit se chce hájit sám. Zbraně si kupoval na internetu

Muž obviněný z útoků na mešity na Novém Zélandu se chce u soudu hájit sám. Uvedl to jeho obhájce, přidělený státem. Vláda přislíbila představit do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Masakr si vyžádal nejméně 50 obětí.

Advokát Richard Peters pro deník The New Zealand Herald potvrdil, že už pro obviněného Brentona Tarranta nebude pracovat, protože se plánuje hájit sám. Zároveň uvedl, že chce podle něj Tarrant využít proslovů u soudu pro představení svých extremistických názorů.

"Co pro mě bylo ale naprosto zjevné, je to, že vypadal, že má klidnou a jasnou mysl, přestože to by se (po masakru) dalo považovat za velmi iracionální jednání. Nevypadal však, že by měl nějaké potíže nebo mentální postižení - kromě jeho extremismu," dodal Peters.

Tarrant zůstává ve vazbě, nepožádal o stanovení kauce. Zatím čelí obvinění z mnohonásobné vraždy, na dalších obviněních prokuratura pracuje. Měl by se objevit před soudem 5. dubna. Ve vazbě čeká na soudní řízení také 18letý mladík, který na internetu vysílal přímý přenos z masakru.

Australan obviněný z masakru zůstává jediným podezřelým. Podle Davida Tipplea, majitele novozélandského obchodu Gun City si u něj Tarrant objednal střelné zbraně a náboje přes internet. Automatická puška, kterou Tarrant vraždil, ale mezi nimi údajně nebyla. "Ničeho neobvyklého jsme si nevšimli. Měl zbrojní průkaz," řekl Tipple.

Novozélandská vláda se na pondělním jednání shodla, že do deseti dnů představí přísnější pravidla pro držení zbraní. Omezen by měl být především prodej poloautomatických pušek. "Zákony o držení zbraní se musí změnit. A taky se změní," sdělila premiérka Jacinda Ardernová.

Tarrant před páteční střelbou v mešitách v novozélandském městě Christchurch na 30 emailových adres včetně té premiérčiny rozeslal svůj 73stránkový manifest. Muslimy a imigranty v něm označil za vetřelce a přiznal, že k činu ho inspiroval Nor Anders Breivik, který v roce 2011 při teroristických útocích zabil 77 lidí.

Bilance obětí pátečního masakru se vyšplhala na 50, asi 30 zraněných stále leží v nemocnici. Je mezi nimi i čtyřletá dívenka, která zůstává v kritickém stavu. Podle policie útočil Tarrant sám, další tři zadržení se masakru přímo neúčastnili. Střelec nejdříve vtrhl do jedné mešity v centru, poté odešel a zaútočil na další.


Podívejte se na reportáž TV Nova o masakru:


Zařazenopo 18.03.2019 07:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/strelec-z-mesit-se-chce-hajit-sam-zbrane-si-kupoval-na-internetu.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.