Útok na účty klientů. Banka varuje před velkým podvodem

Před podvodným emailem varuje Československá obchodní banka (ČSOB). Klientům přišla zpráva vyzývající je k aktualizaci zabezpečení. Odkaz vede na stránku, která se tváří jako internetové bankovnictví ČSOB, ve skutečnosti se ale přihlašovací údaje odešlou útočníkům.

ČSOB u tzv. phishingovém útoku informovala na svém webu. Klientům přišly podvodné emaily, které je vyzývají, aby se přihlásili do internetového bankovnictví a aktualizovali zabezpečení, jinak jim hrozí zablokováním účtu.

Podvodný email dokonce varuje před viry a on-line podvody. Adresa odkazu v emailu se sice tváří jako odkaz na internetové bankovnictví ČSOB, ve skutečnosti ale odkaz vede na úplně jinou stránku. Ta se na první pohled tváří jako elektronické bankovnictví ČSOB.

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Mar2019/2257224.jpg?d41d

"Zde po zadání přihlašovacích údajů a zadání SMS klíče zobrazí chybu s pokynem na vyčkání zaslání dalšího SMS klíče. Ve skutečnosti však dochází k odeslání přihlašovacích údajů útočníkům, kteří potom na skutečných stránkách elektronického bankovnictví mohou provést přihlášení a zadat platbu," uvedla banka ve varování.

Jako vodítko, že se jedná o podvod, by měla uživatelům posloužit adresa odesílatele. Emaily totiž chodí z adresy log@skwizard.sk. Banka také upozorňuje, že ona nikdy změnu přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví přes email nevyžaduje!

"Při komunikaci s bankou důkladně kontrolujte zasílané informace. Pokud se přihlašujete nebo potvrzujete transakce prostřednictvím SMS klíče nebo Smart klíče, přečtěte si vždy celou zprávu. Vyhledejte v ní popis transakce (např. při zadávání plateb typ transakce, číslo účtu příjemce a částku) a zkontrolujte i číslo transakce. Pokud se všechny informace na telefonu i na počítači shodují, můžete transakci potvrdit," radí banka, jak úspěšnost útoků eliminovat.

Zásady bezpečného internetového bankovnictví shrnula v devíti bodech. Klientům radí používat bezpečný počítač, chránit přihlašovací údaje, pečlivě volit hesly a PIN kódy, chránit mobilní telefon, k přihlašování používat SMS klíč nebo Smart klíč, přihlašovat se pouze na stránkách internetového bankovnictví, ignorovat nedůvěryhodné emaily, nechat si posílat SMS zprávy a emaily s informacemi, co se na vašem účtu děje a pečlivě číst veškerou komunikaci s bankou.


Zařazenopá 15.03.2019 11:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/utok-na-ucty-klientu-banka-varuje-pred-velkym-podvodem.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.