Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.03.2019 05:58:33

Damodaran o IPO Lyftu: První svého druhu, vysoká valuační nejistota


Společnost Lyft před několika dny ohlásila své IPO a valuační guru a investor Aswath Damodaran na svém blogu tvrdí, že jeho osud významně ovlivní i případné IPO společností jako Uber, Didi, Ola a GrabTaxi. Damodaran je přitom podle svých slov fascinován odvětvím, ve kterém se Lyft pohybuje, a to od chvíle, kdy úplně špatně odhadl potenciál společnosti Uber.

Podle Damodarana byla tradiční taxislužba zralá na změny už proto, že se jim dlouhodobě bránila, podobně jako novým technologiím. Navíc byla v rukou zájmových skupin a automobily běžných řidičů jsou zase ne úplně využívaným zdrojem. V neposlední řadě pak podle profesora firmy jako Uber využívají toho, že lidé často hrubým způsobem podceňují hodnotu své práce. Jsou tak spokojení i s velmi nízkými výdělky.

Alternativní taxislužba Lyft a jí podobné jsou ale nyní „stroji na prodělávání peněz“. Částečně je to dáno jejich prudkým růstem, ale do nízké ziskovosti významně promlouvá i to, jak vlastně fungují. Podle Damodarana totiž jejich nízká kapitálová intenzita znamená ostrou konkurenci a nemožnost získat výraznější úspory z rozsahu. Zatímco Uber se v minulosti soustředil na to, aby kolem něj panoval „velký příběh“ o firmě poskytující kompletní logistické služby, Lyft se zaměřoval na přepravu osob.

V dokumentech zveřejněných v souvislosti s IPO ovšem Lyft neustále hovoří o tom, že je „americkou přepravní společností“. Podle Damodarana tak cílí na mnohem větší trh s tím, že by to mělo prospět valuaci akcií. Dalším významným faktorem, který podle něj ovlivní hodnotu akcií, bude postupný růst počtu zaměstnanců firmy. Ten bude vynucen regulací, protože s tím, jak firma roste, se bude zvedat tlak států na to, aby se lidé, kteří pro ni pracují, stali jejími zaměstnanci.

Damodaran na základě svých kalkulací dochází k závěru, že hodnota akcií společnosti Lyft se pohybuje na 59 dolarech. Tento odhad je ovšem třeba brát tak, že se týká mladé společnosti, u které panuje vysoká nejistota. Po IPO pak bude svou roli hrát i to, že jde o první firmu z odvětví, která vstoupila na trh. Investoři se tak nebudou moci chytit valuačních násobků porovnatelných obchodovaných společností a vodítkem jim budou moci být jen transakce prováděné mimo trh. Nejistotu zvyšuje také skutečnost, že firma prodělává a „její účetní hodnoty nemají žádnou vypovídací schopnost“.

Zdroj: Damodaran


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688