Vyzrajte na drahé letenky. Rady, jak při letním cestování ušetřit

Máte již vybranou letní dovolenou, ale cena letenek by vám značně seřízla rozpočet? Při nákupu s rozmyslem se dají ušetřit pořádné peníze. Přinášíme vám několik rad, jak na to.

Výhodné letenky je třeba hledat v předstihu, v sezóně se mohou jejich ceny vyšplhat až na dvojnásobek. U klasických zhruba je dobré začít asi tři měsíce předem, u nízkonákladových i šest měsíců. O ceně také rozhoduje, kolik času je cestovatel ochotný strávit v letadle a při přestupech na letišti.


"Zpravidla se dá říct, že čím více přestupů a čím delší jsou, tím se můžete dostat na nižší cenu. Dalším tipem je sledovat okolní letiště, kde společnosti mohou zrovna nabízet výrazně výhodnější letenky,“ řekl ředitel společnosti Letuška.cz Josef Trejbal. Portál se zaměřuje na online prodej letenek.


Při snaze o úsporu sledujte akční nabídky prodejců letenek. Ti snižují ceny například při zavádění nových spojů či linek. Někdy si lze také vybrat jiné letiště, kam je cesta levnější, a zbytek cesty jet vlakem či autobusem.


Pokud se podaří najít levnou letenku, zkontrolujte si, co všechno zahrnuje. Může se stát, že v ceně není jídlo či je u ní snížený limit na hmotnost zavazadel. Někdy je proto lepší zvolit o něco dražší lístek, který ale nabízí podstatně více služeb.


"Pokud jde o Evropu, většinou je nízká cena letenky na úkor povolené velikosti zavazadel. Zavazadla k odbavení či jídlo na palubě se dají dokoupit na letišti či palubě, ovšem vyjde to podstatně dráž,“ radí Trejbal.


Vysoké úspory se skrývají i v takzvaných error fares, neboli špatně nahraných tarifech. V podstatě se jedná o špatně spočítanou cenu letenky, která tak může být podstatně levnější. Bussines letenka na Havaj tak může vyjít třeba jen na 15 tisíc korun.


Může se ale stát, že si letecká společnost chyby všimne a letenku zruší. Peníze sice cestovateli vrátí, ale znamená to obstarání si nového lístku.


Dejte si pozor také na stornování letenek, pokud se vám podaří najít nějakou levnější. Některé totiž nelze refundovat a můžete tak o peníze přijít. Podrobnosti se dají lehce zjistit v podmínkách letenky.


Zařazenočt 07.03.2019 05:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/vyzrajte-na-drahe-letenky-rady-jak-pri-letnim-cestovani-usetrit.html
Přílohy

Zprávy k cestování




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.