Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.03.2019 15:49:00

Roste přesvědčení, že Draghi otevře dveře novým levným úvěrům


Pokud Evropská centrální banka (ECB) ohlásí další kolo levných úvěrů, mohly by dluhopisy z periferií eurozóny dostat novou podporu. Možný návrat společné měny na vyšší hodnoty vypadá vzhledem ke čtvrtečnímu zasedání ECB obtížněji, zvlášť pokud ECB sníží výhled růstu i inflace, jak se očekává. Trhy už nemohou být více holubičí. Výnosy eurobondů a německých dluhopisů se pohybují těsně nad mnohaletými minimy. Obchodníci na peněžních trzích minimálně do dubna příštího roku nečekají, že ECB přistoupí k prvnímu zvýšení sazeb po roce 2011.

TLTRO

Jedním z hlavních témat nadcházejícího zasedání bude pravděpodobně možné obnovení levných úvěrů za 700 miliard euro, známé jako dlouhodobé cílené operace refinancování (TLTRO), které v příštím roce vyprší.

Jednání o možném novém programu pomáhají periferním trhům s dluhopisy (Itálii, Španělsku a Portugalsku), které byly nejvíce zasaženy krizí dluhopisů. Podmínky jakéhokoliv takového programu budou důležité. Fixní sazby naznačí možnou politiku, zatímco pohyblivé sazby by daly ECB větší flexibilitu.

Goldman Sachs očekává, že ECB zítra oznámí nové TLTRO, což by mohlo euru pomoci, pokud tento program nenasadí pouze jako „krok ke zmírnění úvěrových podmínek“. „S ohledem na nižší růst a malé inflační tlaky očekáváme, že ECB vyšle 7. března silné signály, že brzy nabídne nové TLTRO,“ napsali stratégové UBS.

Výhled růstu

Ekonomiku eurozóny poznamenalo zpomalení globálního růstu i americko-čínské obchodní napětí, které dopadá např. na německé automobilky. Inflace je vlažná a v příští dekádě se nejspíš moc nezlepší. S tím vším se ale už počítá. Takže cokoliv pozitivního prezident ECB Mario Draghi řekne, by mohlo měnu a výnosy dluhopisů podpořit. Bloomberg Intelligence očekává růst v roce 2019 okolo 1,3 % oproti původním 1,7 % z prosince a rovněž odhaduje pokles inflace.

„Domníváme se, že v roce 2019 bude očekávaným scénářem synchronizovaný pokles, kdy Evropa bude primárně zaostávat,“ řekl Alessio de Longis, manažer portfolií u Oppenheimerfunds, a očekává, že eurodolar se bude obchodovat mezi $1,12 - $1,16.

Výhled sazeb

Očekávání obchodníků, kdy začne ECB zvyšovat sazby, od loňského června soustavně opadá. Banka ohlásila, že alespoň do léta 2019 bude sazby držet. Vzhledem ke zhoršujícímu se výhledu by Draghi mohl výhled upravit a oznámit, že rekordně nízké sazby bude držet buď do jara 2020, nebo déle. Pokud tak učiní, byl by to holubičí signál, který by podpořil dluhopisy a oslabil euro.

„Rozsah, v rámci jehož mohou být trhy skutečně překvapeny holubičím posunem v rétorice, je vzhledem k velmi pomalému tempu normalizace, který je již započítán, malý,“ napsali stratégové Morgan Stanley.

ECB nemusí měnit svůj krátkodobý výhled a na červnovém zasedání může ještě přijít nějaká kosmetická úprava, napsal stratég Barclays Cagdas Aksu.

Zdroj: John Ainger, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688