KALKULAČKA OBEZITY: S tloušťkou bojuje pětina Čechů.

Počet lidí trpících nadváhou v Česku stále roste. V loňském roce bylo ohroženo obezitou podle Českého statistického úřadu 18,5 % lidí. Problémem je především nízká aktivita a špatné stravovací návyky. Podle ministerstva zdravotnictví je také stále více obézních dětí, a proto vytvořilo akční plán Národní strategie Zdraví 2020.

Loni trpělo podle statistik ČSÚ mírnou nadváhou 47 % mužů, žen pak 33 %. Obezita jako taková se týkala 20 % mužů a 18 % žen. Celkově bylo obezitou ohroženo až 18,5 % Čechů.

Důvodem stálého nárůstu lidí trpících nadváhou je především málo pohybu. Jsme totiž národ, který nerad sportuje a je velmi líný. Dvě třetiny Čechů se k aktivitě nedonutí ani 3x do měsíce. Přitom právě pohyb je důležitou prevencí proti různým onemocněním, jako je například cukrovka, deprese nebo vysoký krevní tlak. Pravidelně se hýbe podle průzkumu Eurobarometru z loňského roku pouze 5 % obyvatelstva.

Podle ministerstva zdravotnictví je i alarmující počet dětí, kteří nesportují. "Právě děti jsou pro ministerstvo zdravotnictví klíčovou cílovou skupinou z hlediska prevence, protože návyky, které si vytváříme v dětství a dospívání, nás provází celý život. Zhruba 80 % dětí v ČR má přitom nedostatek pohybové aktivity, většina dětí zároveň tráví příliš mnoho času u televize a počítače, což velmi často přináší problémy i s nadváhou," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle průzkumu HBSC (Mezinárodní výzkumná studie a zdraví o životním stylu dětí a školáků) od roku 1998 počet dětí trpících nadváhou se u chlapců zdvojapůlnásobil, u dívek je výskyt nadváhy a obezity až 2x vyšší. Podle ministerstva se v Česku nadváha u dětí nedaří zastavit, informovalo na svém webu.

K tomu by měl pomoci akční plán Národní strategie Zdraví 2020. "Plán definuje několik opatření, které by situaci měly zlepšit. Jde zejména o zavedení aktivních přestávek, navýšení počtu hodin pohybu ve školách, zařazování pohybu do předmětů primárně nepohybového charakteru, podpora strategického plánování obcí v oblasti sportu a zajištění informovanosti odborné i laické veřejnosti prostřednictvím národního portálu zaměřeného na podporu pohybu," uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Podle Ústřední vojenské nemocnice v Praze dochází k obezitě nepoměrem mezi výdejem energie a příjmem potravy. Na vzniku se ale mohou podílet i faktory, jako jsou například genetické předpoklady, působení některých léků nebo metabolické výkyvy, uvedla nemocnice na webových stránkách.

Pokud si nejste jisti, zda trpíte obezitou, můžete si to vypočítat na základě BMI – Index tělesné hmotnosti. Konečný výsledek vám určí, do jaké kategorie se řadíte. Vypočítat si to můžete na kalkulačce na webu doma.cz.

Pokud budete mít méně než 18,5 BMI, trpíte podváhou. Mezi 18,5 – 24,9 se budete nacházet v optimální váze. 25 – 29,9 je už nadváha, u které hrozí nízká a lehce vyšší zdravotní rizika. Obezita 1. stupně je mezi 30 – 34,9, obezita 2. stupně se pak pohybuje od 35 – 39,9 a 3. stupeň od 40 a více. V posledních třech kategoriích už hrozí vysoká a velmi vysoká zdravotní rizika.

Důležité také je, pokud se lidé rozhodnou zhubnout, aby se poradili s odborníkem, například s diabetology, nutričními specialisty nebo i psychology. Podle ÚVN se obezita léčí především na základě vytvoření individuálního stravovacího plánu, doporučení na změnu životosprávy nebo i užíváním některých léků.

Lze také podstoupit i chirurgickou léčbu – bariatrii, která se spíše využívá u lidí, kteří trpí obezitou 3. stupně. Tato léčba přináší trvalé řešení a může pomoci vyléčit i cukrovku 2. typu.


Zařazenopo 04.03.2019 16:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cesi-patri-mezi-narod-tlustochu-trpite-take-nadvahou-kalkulacka.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V