Premiér jednal s prezidentem Centre Pompidou a ředitelem Národní galerie

Předseda vlády Andrej Babiš jednal 1. března 2019 s prezidentem Centre Pompidou Sergem Lasvignesem a generálním ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem o možnostech spolupráce obou galerií.

O úzké spolupráci předních muzeí umění České republiky a Francie jednal premiér Andrej Babiš s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem během návštěvy francouzského prezidenta v Praze a premiéra Babiše v Paříži na konci roku 2018. Podle premiéra má Česká republika zájem o dlouhodobou spolupráci s Centre Pompidou.

„Pokračujeme v projektu, který vznikl při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona 26. října 2018 v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa. Tehdy jsem pana prezidenta vzal na návštěvu Národní galerie, abych mu ukázal jedinečnou francouzskou sbírku, kterou zakoupil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Na základě toho vznikla myšlenka spolupráce s Centre Pompidou. Všechna muzea na světě usilují o spolupráci s Centre Pompidou,“ uvedl Andrej Babiš.

S panem prezidentem Lasvignesem jsem o partnerské spolupráci obou institucí jednal už 12. listopadu 2018 při návštěvě Centre Pompidou v Paříži a pozval jsem ho do Prahy. Nikdy u nás nebyl. Nyní je tu poprvé v životě. Přijel do Prahy, abychom pokračovali v tomto projektu. Naše jednání bylo velice konkrétní. Představa Centre Pompidou, s níž souhlasím, je, že chceme dlouhodobě spolupracovat. Praha by se mohla stát centrem a propojením mezi zeměmi V4 a Francií,“ řekl Andrej Babiš.

Dalším krokem bude vytvoření memoranda o porozumění, v němž Česká republika a Francie specifikují témata a formáty budoucí spolupráce v této oblasti. Rrealizace tohoto projektu závisí i na rekonstrukci historické budovy Veletržního paláce, který by se měl stát hlavní budovou Národní galerie.

„Je to významná památka a s žádnou jinou alternativou se nepočítá. Toto je budova, kterou přijel obdivovat i Corbusier, když byla postavena. Je to historická budova a je škoda, že jsme si na to nevzpomněli dříve. Myslím si, že i návštěva z Francie ocenila, že je to budova, kterou je třeba obdivovat. Vypadá celkem moderně, ale má za sebou už zhruba devadesát let,“ uvedl premiér.

Rekonstrukce bude trvat několik let. Již během této doby by se měly realizovat výstavy a semináře v rámci česko-francouzské kulturní spolupráce.


Zařazenopá 01.03.2019 18:03:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-jednal-s-prezidentem-centre-pompidou-a-reditelem-narodni-...
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.