Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.02.2019 15:38:08

Kampaň USA proti Huawei je nejspíš přehnaná

Důrazná diplomatická ofenziva, kterou Spojené státy od loňska provádějí proti čínské telekomunikační společnosti Huawei, je podle části bezpečnostních expertů zřejmě přehnaná. Číňané podle nich nepotřebují tajný přístup k routerům společnosti Huawei, aby se infiltrovali do globálních sítí, jejichž špatné zabezpečení je všeobecně známé. Washington ale tvrdí, že každá země, která do svých komunikačních sítí páté generace (5G) nasadí zařízení Huawei, dává Pekingu do rukou nástroj ke špionáži. Uvedla to agentura AP.

Z ničeho není patrné, že by státem sponzorovaní hackeři preferovali technologii nějakého výrobce před jinými, konstatovali odborníci. Například hackeři podporovaní Kremlem využívají routery a další síťová zařízení firem, které nejsou ruské. Pokud se Číňané budou chtít infiltrovat do globálních sítí, "udělají to bez ohledu na typ zařízení, které používáte," řekl Jan-Peter Kleinhans z berlínského názorového centra Stiftung Neue Verantwortung.

Za vysoce nepravděpodobný řada expertů považuje jeden z nejběžnějších argumentů USA, že Huawei může do svých zařízení instalovat tajný software, který by mohla čínská rozvědka využít o odposlechům nebo přerušování přenosu dat. Takové riziko je podle nich téměř nulové, protože společnost by riskovala odhalení a tím i spoluvinu.

Priscilla Moriuchiová, která do roku 2017 pracovala v americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) a nyní je analytičkou ve firmě Recorded Future zabývající se kybernetickou bezpečností uvedla, že spolu s dalšími zaměstnanci NSA byla pověřena hledáním podloudného softwaru firmy Huawei, který by byl produktem čínské tajné služby. Nikdy ho ale nenalezli.

Pro představitele Spojených států je společnost Huawei, tedy největší dodavatel informačních a komunikačních řešení na světě, stále něco víc než jenom nedůvěryhodným zástupcem čínské rozvědky. Přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer uvedl, že Huawei je povinen dbát rozkazů čínské komunistické strany podle zákona z roku 2017, který "nutí své občany a společnosti k účasti na zpravodajských činnostech".

Ministr zahraničí Mike Pompeo minulý týden naznačil, že použití zařízení Huawei by mohlo ohrozit sdílení zpravodajských informací s USA a mohlo by zapříčinit, že vojenské základny budou umístěny jinde. Jeho slova mohla cílit na spojence NATO, včetně Polska a České republiky, kde má Huawei silné postavení, poznamenala agentura AP.

Evropští spojenci se zdráhají přijmout v kauze Huawei přístup Spojených států. Představitelé Británie a Německa dali najevo, že na celoplošný zákaz zařízení Huawei nepřistoupí. Německo poukázalo na to, že "přímé vyloučení určitého výrobce z rozšíření sítí 5G není v této době právně možné a ani není v plánu".

Ironií je, že Spojené státy se samy angažují v aktivitách, z nichž obviňují Huawei. Podle tajných dokumentů, které v roce 2013 zveřejnil počítačový odborník a bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, sledovaly Spojené státy telefonní a internetovou komunikaci milionů občanů po celém světě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

28.02. 17:45  Jo (Tonda Futro)
28.02. 16:34  Jo (Já)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688