Ministryně Marta Nováková se sešla s předsedou Jordánské komise pro atomovou energii

Publikováno:
25.2.2019
Autor:
odbor komunikace 01400

Ministryně průmyslu a obchodu České republiky Marta Nováková, se dnes při příležitosti 1. zasedání Česko-jordánské smíšené komise pro ekonomickou spolupráci, setkala s předsedou Jordánské komise pro Atomovou energii (JAEC) Khaledem Toukanem.


„Považuji za velmi důležité, nejen dnešní závěry naší společné komise pro ekonomickou spolupráci, u kterých věřím, že se nám je podaří oboustranně úspěšně implementovat, ale naše spolupráce má v současné době i velmi důležitý smluvní základ z roku 2017.“ Uvedla to při jednání ministryně Marta Nováková. Česká republika a Jordánsko podepsaly v 22. srpna roku 2017 dohodu o spolupráci mezi Českou republikou a Jordánskem o rozvoji mírového využívání jaderné energie. „Smlouva proto představuje silný základ pro rozvoj vzájemně prospěšných projektů a výzkumných činností, zaměřených na rozvoj jaderné energie a těžby.“ Dodala ministryně Marta Nováková.

Jiří Mužák zodpovědný za mezinárodní spolupráci ze společnosti DIAMO v této souvislosti představil možnosti a kapacity společnosti, které by mohly být potenciální pomocí pro Jordánsko. Státní podnik DIAMO se specializuje na těžbu radioaktivních materiálů, sanační práce, odstraňování následků uranové těžby, následků zpracování uhlí a řadu dalších oblastí. Společnost DIAMO má zároveň vlastní mezinárodní expertní výcvikové středisko, které je součástí Světové jaderné univerzity - Škola uranové produkce (WNU SUP) a je provozována pod její záštitou a ve spolupráci s OECD/NEA Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková následně potvrdila, že „Česká republika spoléhá i do budoucna na jadernou energii. Je to vhodný a stabilní zdroj energie, který nám pomáhá plnit závazky vyplývající z aktuálních mezinárodních klimatických požadavků dohodnutých v Paříži v roce 2015 na snížení emisí CO2. Cílem České republiky je výstavba dvou nových jaderných zdrojů s nově instalovaným výkonem 2500 MW. V roce 2050 pak počítáme s 50 % podílem jaderné energie v našem energetickém mixu.“

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková také předsedu Jordánské komise pro atomovou energii Khaleda Toukana pozvala k návštěvě České republiky. Součástí programu oficiální návštěvy ministryně Marty Novákové je také zahájení Česko-jordánského podnikatelského fóra s B2B jednáními českých exportérů a jordánskými firmami. Jordánsko je pro Českou republiku zajímavým mimoevropským obchodním partnerem s vysokým hospodářským potenciálem do budoucna. V posledních letech země zaznamenaly dynamický vývoj ve vzájemných politických vztazích, které doprovázel strmý vzestup hospodářské výměny. Obrat zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi dosáhl v roce 2017 58,7 mil. USD (1,37 mld. Kč). Zaznamenal tak nárůst o více než 2,6 % oproti roku 2016. V roce 2018 činil český export do Jordánska 51,4 mil. USD (1,12 mld. Kč). Jordánsko těží ze svého stabilního podnikatelského prostředí a strategické polohy uprostřed Blízkého východu, odkud je možné pronikat na sousední trhy.



Zařazenopo 25.02.2019 01:02:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministryne-marta-novakova-se-sesla-s-predsedou-jordans...

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.