Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.02.2019 06:33:48

Franklin Templeton: Opravdové riziko na globálních trzích současnosti

I když někteří pozorovatelé se mohou obávat, že současný globální hospodářský cyklus končí, investiční ředitel Templeton Global Macro Michael Hasenstab označuje zpomalující růst, kterým procházíme, za cyklické zpomalení, nikoli však jako konec cyklu. Více ho znepokojují politické slabiny, které pozoruje v dnešní světové ekonomice. Podle něj je zdrojem velkých obav narůstající fragmentace, způsobená populistickými kroky.

Svět extrémů

Často se mě ptají, co považuji za největší rizika ve světové ekonomice. Řekl bych nyní, že to je extrémní politická situace v mnoha částech světa. Narůstající frustrace kvůli přistěhovalectví, příjmové nerovnosti a dalším faktorům nechaly vzniknout populismu na obou stranách politického spektra, což může vést k velmi nebezpečným a fiskálně neudržitelným krokům v hospodářské politice. V krátkodobém horizontu slibují tato populistické opatření hodně. Dlouhodobě ale tyto sliby plnit nelze a navíc mohou zatížit vlády obrovskými dluhy.

Takováto dynamika historicky probublává na povrch opakovaně. Ve Spojených státech řešíme obchodní třenice s Čínou a neschopnost Kongresu schválit rozpočet. V Británii trvá nesoulad kolem brexitu a způsobu, jak jej vyřešit. V Německu, ale i v Itálii nebo v Belgii narůstá popularita stran vystupujících proti Evropské unii a zavedenému establishmentu, zatímco Francouzi odmítli představu prezidenta Emmanuela Macrona o integrované Evropě.

Obávám se, že případný celosvětový šok bude těžké uřídit, protože svět je stále roztříštěnější a mnoho států se obrací do sebe. Bude stále těžší dosáhnout stejného druhu koordinované odpovědi na úrovni centrální bank celého světa, která nám umožnila projít světovou finanční krizí z let 20082009.

Pomalejší globální růst v perspektivě

Globální růst a ekonomika Spojených států zažívají podle všeho cyklické zpomalení, které ale nevnímáme jako konec cyklu. Čína v předešlých čtvrtletích urychlila svůj výrobní program, aby získala náskok před možným zvýšením cel, cílených původně na 1. ledna. Nyní šlápla na brzdu a vrátila se k pomalejšímu výrobnímu objemu, což nezůstává bez odezvy u jiných zemí. Nedomníváme se, že by Spojeným státům nebo globální ekonomice hrozila recese. Po řadě podpůrných opatření přichází na řadu zpomalení z hlediska určité investiční dynamiky. Americká ekonomika se ale masivně nepřehřívá, nepozorovali jsme totiž, že by vznikaly nadměrné investice nebo nadměrné kapacity, které by musela odejmout případná recese. Obecně nepozorujeme žádné hospodářské podmínky pro hlubokou hospodářskou recesi, pokud samozřejmě pomineme možnost nějaké převratné události na finančním trhu.

Celkově očekáváme, že v tomto roce dojde k přechodu ze synchronizovaného globálního růstu, který jsme viděli v posledních let, k růstu taženému Spojenými státy.

Určujícím prvkem nynější americké ekonomiky zůstává mimořádně utažený pracovní trh. Spojené státy jsou již za hranicí plné zaměstnanosti, když stávající administrativa omezila zároveň legální i nelegální přistěhovalectví. Přirozený účinek tohoto kroku by měl být posun mezd směrem nahoru, což také pozorujeme. Vyšší mzdy obratem podporují spotřebu, která je největším motorem hospodářské aktivity USA. Očekáváme, že rostoucí mzdy, silný trh práce a robustní spotřeba budou pohánět expanzi ekonomiky USA i v tomto roce.

Měnící se role Číny

Role Číny ve světě prochází podle našeho názoru radikální změnou, které napomáhá i k sobě hledící americká zahraniční politika. Ačkoli hospodářský růst Číny zpomaluje, domníváme se, že země má fiskální páky na to, aby zamezila hlubokému zpomalení ekonomiky, pokud se nedostaví vnější finanční šok. V takovém případě by se podle našeho názoru scénář čínského tvrdého přistání pravděpodobně nedostavil.

Toto měnící se prostředí vytváří určitou novou dynamiku a ekonomické vakuum pro některé státy v Latinské Americe, Africe a v Asii. Do tohoto prostoru nyní vstupuje Čína, která také zaujímá větší roli v zemích, které byly od USA odťaty, a to především těm, kterým už Spojené státy nechtějí dál poskytovat finanční podporu. Domníváme se proto, že ekonomický vliv Číny ve světě bude nadále narůstat.

Příležitosti na rozvíjejících se trzích

Jelikož globální prostředí je složité, zaměřujeme na fiskální, ekonomické a sociální politiky jednotlivých zemí, neboť toto je podle našeho názoru tím, co bude nakonec pohánět hospodářskou aktivitu.

Je velkou neznámou, zde je nějaká země schopná odmítnout krátkozrakou populistickou politiku ve prospěch dlouhodobější vize. Velká příležitost se podle nás naskýtá těm, které to dokážou. Dvěma příklady jsou Argentina a Brazílie, kde vlády navzdory politickému tlaku a nedávným výprodejům na rozvíjejících se trzích dokázaly tvrdohlavě uplatňovat zodpovědná, konzervativní opatření.

Domníváme se, že expozice k výběru rozvíjejících se trhů je důležitým diverzifikačním prvkem v portfoliu, protože jeho výkonnost je více závislá na alfě určité země, a naopak se méně řídí širokou tržní betou.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Zde předložené komentáře, názory a analýzy představují názory svých autorů, slouží výlučně informačním účelům a neměly by být považovány za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoli cenného papíru či doporučení zaujmout investiční strategii. Protože trh a ekonomická situace se mohou rychle změnit, komentáře, názory a analýzy jsou učiněné k datu zveřejnění a mohou se změnit bez dalšího upozornění. Tento materiál není koncipován jako komplexní analýza všech relevantních skutečností týkajících se jakéhokoli státu, regionu, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688