Češi mají mobilní data nejdražší v Evropě. SROVNÁNÍ se sousedy

Výrok ministryně obchodu a průmyslu o mobilních datech, která prý máme drahá kvůli tomu, že je málo používáme, nadzvedl celé Česko. Marta Nováková tvrdí, že to nemyslela tak, jak to vyznělo, a že si uvědomuje, že problém existuje.

Podle ní by si na mobilní operátory měly došlápnout Český telekomunikační úřad i antimonopolní úřad. Jenže ty tvrdí, že na to nemají páky.

Podle aktuálních studií Češi platí za jeden přenesený gigabyte 150 korun - tedy nejvíc v Evropě. Nejméně stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku - a to kolem dvou korun a třiceti haléřů. Nemluvě o tom, že Švýcaři i Rakušané vydělávají řádově víc než Češi, takže jsou pro ně reálně mobilní data ještě levnější.

Máte drahá data? Jste moc na wi-fi - můžete si za to sami. Tak si většina Čechů vyložila výrok ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Politička v úterý v Televizních novinách svá slova mírnila a mimo jiné řekla, že věří, že Čechům data zlevní, s čímž by mohl pomoct i příchod dalšího operátora na český trh.

Už v pondělí večer ministryně svá slova uváděla na pravou míru - a dodala, že regulovat ceny operátorů by měly Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Zmíněné úřady ale tvrdí, že zasahovat operátorům do cen v jejich kompetenci není. "ČTÚ nemá žádnou zákonnou možnost ovlivňovat ceny, může obecně seřizovat podmínky pro operátory, což je ale nepřímý nástroj a může dlouho trvat, než se to projeví," přizvukuje novinář Petr Koubský. Aby ČTÚ opravdu mohl regulovat ceny operátorů, je podle něj otázkou několika let.

Srovnání cen velkých operátorů z Česka s nabídkami, které poskytují v zahraničí, mluví jasně. Byť oproti Polsku jsou ceny u nás na trojnásobku, sami operátoři tvrdí, že přemrštěné nejsou.

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Feb2019/2247699.jpg?33ae

"Služby nejsou úplně stejné, liší se kvalitou, pokrytím, zákaznickou péčí a zejména úrovní regulace mobilních operátorů, která je u nás nejtvrdší v EU," brání ceny mluvčí Vodafone Marek Stieger.

"Možnosti, jak mohou zákazníci získat služby výhodněji, mezinárodní srovnání nezohledňují, a nejsou proto vypovídající," přikyvuje mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Například za 750 korun u nás pořídíte v průměru 3 gigabajty dat měsíčně. Jinde můžete za stejnou cenu surfovat i neomezeně. Tak to mají například Slováci či Poláci.


Zařazenoút 19.02.2019 19:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/cesi-maji-mobilni-data-nejdrazsi-v-evrope-srovnani-se-sousedy.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.