TNBiz (TN.cz)
Práce  |  14.02.2019 20:43:16

Pracovní doba se zkrátí, plánuje ČSSD. Budou lidé brát stejně?

 


Sociální demokracie chce zkrátit pracovní dobu ze 40 hodin týdně jen na 37,5. Podle ČSSD by se tak zvýšila produktivita práce a Česko by se dostalo na úroveň vyspělejších států. Nápad se líbí zaměstnancům i odborům, ale opozice a ekonomové to považují za hazard.

Méně práce za stejný plat, to je návrh sociální demokracie. "Sociální demokracie navrhuje zkrátit pracovní dobu o půl hodiny denně, protože přeci jenom patříme mezi země, kde pracujeme nejdéle. Například v Německu pracují dokonce o devět let kratší dobu, než napracují Češi," řekla Zuzana Jentschke Stöcklová, náměstkyně ministryně práce ČSSD.

"To je dlouhodobý odborový požadavek. Je to věc, která sleduje trend, který se objevuje v Evropě v období posledních 10, 15 let," uvedl Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

V Česku už několik firem zkrácenou pracovní dobu zavedlo. Některé společnosti ji omezily na 35 hodin týdně, jiné dokonce zavedly čtyřdenní pracovní týden. "Chodíme do práce od pondělí do čtvrtka. Je to otázka dlouhodobého vývoje. My jsme k tomuhle kroku přistoupili v lednu, nicméně už sedm let organizujeme práci tak, aby lidé trávili prací jenom 26 hodin týdně," sdělil spolumajitel agentury Jiří Suchý.

"Je to obohacující novinka," libuje si Michal Mládek, zaměstnanec agentury. "Především tím získáváte nějaký prostor v hlavě, čas pro nějaké soukromé zájmy, rodinu především. Je to ve skrze velmi pozitivní zkušenost," doplnil.

 

 

 

Opozici ani ekonomům se ale návrh nezamlouvá. Podle nich je na každém zaměstnavateli, jestli pracovní dobu zkrátí, či ne. "Možná by ale sociální demokraté měli říct, že to může pro některé zaměstnance znamenat, že budou brát méně peněz, protože zaměstnavatel bude muset zajistit výrobu jinými způsoby," vyjádřil se k návrhu Martin Kupka z ODS.

 

"Průkopníkem ve zkracování pracovní doby je Francie, kde už s tím začali počátkem 80. let. Nicméně Francii se úplně nedaří s tímto opatřením, ekonomika roste pomalu," upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Zkrácená pracovní doba už funguje také například v Nizozemsku, Belgii anebo Dánsku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

16.02. 00:06  Lumpenbanden (Krocan)
15.02. 22:43  Lumpenbanden (Krocan)
15.02. 20:48  to je lapák na naivní voliče (r.m.)
15.02. 09:40  Všechno zkrátit (KacabaK)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688