Úvodní stránka

Třetí zasedání pracovní skupiny pro posouzení dopadů možného prověřování zahraničních investic z důvodů bezpečnosti státu

Publikováno:
8.2.2019
Autor:
51200

Dne 29. ledna 2019 se v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu již potřetí sešla Pracovní skupina k posouzení dopadů možného prověřování investic. Jednání proběhlo opět na expertní úrovni.


Členové pracovní skupiny byli nejprve informováni o nejnovějším vývoji na úrovni Evropské unie, kde by v nejbližší době mělo dojít i k formálnímu schválení finálního znění nařízení k vytvoření unijního rámce pro prověřování přímých zahraničních investic.

Další diskuze, která se již věnovala domácím záležitostem, se zaměřila zejména na identifikaci odvětví české ekonomiky, která mohou být zranitelná z hlediska příchozích zahraničních investic. Na zahraniční investice směřující právě do těchto oblastí zacílí prověřovací mechanismus, který by měl být v České republice vytvořen. Bylo konstatováno, že s ohledem na rozdílnou míru citlivosti některých sektorů bude vhodné zavést alespoň dva různě náročné režimy prověřování. Do režimu povinného povolení by pak spadal pouze úzký okruh investic, které směřují do oblastí klíčových pro ochranu zásadních bezpečnostních zájmů státu. V rámci druhého režimu by pak mohly být z moci úřední prověřeny i jiné potenciálně rizikové investice, zejména ty ve specifikovaných prioritních odvětvích. V tomto případě by ale investor mohl svou transakci provést a v případě pochybností o prověření požádat.

Zatím předběžně byla projednána řada dalších bodů, které se týkají možného nastavení národního prověřovacího mechanismu, např. možností konkrétní spolupráce vnitrostátních orgánů nebo lhůt pro prověřování. Věcná debata k těmto otázkám však pracovní skupinu teprve čeká.

Paralelně s prací skupiny Ministerstvo průmyslu a obchodu zahájilo přípravu návrhu paragrafového znění zákona, kterým by měl být prověřovací mechanismus zřízen. Návrh vychází z proběhlých diskuzí a bude pracovní skupině předložen k připomínkám.