Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.02.2019 13:05:17, aktualizováno 09.02.2019 09:05:27

Šéf Monety: Akcionáři budou moci participovat na převzetí Air Bank přes koupi nástupnických akcií


Klíčovým tématem tohoto roku kolem banky Moneta je převzetí Air Bank. Moneta se dle čerstvých slov svého šéfa Tomáše Spurného chystá své akcionáře do transakce „pustit“. Chceme umožnit akcionářům participovat na emisi nových akcií, která má být součástí navrhované akvizice konkurenční Air Bank, řekl ve středu Spurný dle agentury Reuters.

Moneta oznámila záměr koupit Air Bank od skupiny Home Credit spolu s českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu. Transakce se má uskutečnit pomocí hotovosti a akcií a s hodnotou 19,8 miliardy korun jde o jeden z největších obchodů v českém bankovním sektoru za řadu let.

Minulý měsíc nicméně Moneta oznámila, že znovu jedná o některých podmínkách transakce. Ve středečním konferenčním hovoru pak Spurný řekl, že jednou z nich by mohlo být to, že by stávající akcionáři dostali možnost ponechat si předkupní práva, píše Reuters.

Moneta v rámci uvažovaného převzetí navrhla, že zaplatí Home Creditu 6,75 miliardy korun v hotovosti a vydá 165,6 milionu nových akcií, ohodnocených na 13 miliard korun. Home Credit by tak ve sloučeném subjektu získal podíl 24,48 procenta.

Spurný řekl, že Moneta nyní "vyjednává o struktuře, kde by tento podíl v bance byl fundamentálně, podstatně nižší," když by současní akcionáři Monety měli možnost některé ze 165,6 milionu nových akcií zakoupit. "Cílem Monety je zajistit stávajícím akcionářům možnost participovat na navýšení kapitálu a efektivně regulovat velikost podílu," řekl Spurný. "Diskuse (s Home Credit) jsou velmi konstruktivní," dodal s tím, že: "Jsem docela optimistou, že obě strany chápou velikost této příležitosti."

V prezentaci k dnes zveřejněným hospodářským výsledkům za poslední kvartál a celý rok 2018 Moneta uvádí, že v polovině ledna letošního roku byl dokončen proces due dilligence ze strany Ernst&Young. Finalizována má být revize finančních ukazatelů celého roku 2018.

(Zdroj: Prezentace Moneta Money Bank, 6. února 2019)

Ve spolupráci s JP Morgan a v rámci interní diskuse pokračují debaty struktuře a nacenění celé transakce. Finální návrh má být k dispozici do druhého týdne měsíce března a schválen managementem i dozorčí radou banky.


Moneta dodala zisk nad odhady a zamýšlí vyplatit dividendu 6,15 koruny na akcii.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688