Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  06.02.2019 09:09:45

CME i Moneta svým hospodařením dnes udělaly investorům radost (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Vyšší než očekávaná ziskovost CME za Q4 18 a pokračování v umořování dluhu by měla podpořit růst akcií.

Moneta Money Bank představila solidní hospodářské výsledky, potěšil především vyšší návrh na dividendu představující výplatní poměr téměř 75 %.

Evropské akcie by dnes měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.

Dnešní kalendář ekonomických událostí ve světě je téměř prázdný. Ráno byly zveřejněny prosincové tovární objednávky v Německu, které dopadly hůře, než očekával trh. Meziměsíčně se statistika propadla o 1,6 %.

Hospodářské výsledky dnes v USA reportují Twenty-First Century Fox, Eli Lilly nebo Metlife. V Evropě své údaje o hospodaření představí finanční skupiny ING, BPN Paribas nebo automobilka Daimler.

Société Générale snížila doporučení na Prodat pro nizozemskou investiční realitní společnost Eurocommercial Properties a současně také snížila doporučení na Držet pro švédskou IT společnost ENEA.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v zisku. Průmyslový index Dow Jones posílil o 0,7 %, S&P 500 rostl o 0,5 % a technologický Nasdaq si připsal 0,7 %. Trhům pomohly k růstu solidní výsledky hospodaření společností. Obzvláště potěšila finanční čísla kosmetické firmy Estée Lauder, kde ziskovost překonala očekávání trhu o téměř 13 %. Akcie společnosti na to reagovaly 11,6% růstem. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo výrobcům luxusního zboží, kteří si polepšili o jedno procento. Následovala je trojice sektorů telekomunikací, informačních technologií a průmyslu. Ta si shodně připsala 0,9 % hodnoty. Na opačné straně spektra se umístily finanční instituce se ztrátou dvou desetin procenta.

Včera měl americký prezident Donald Trump projev o stavu unie, kde zmínil pokrok v obchodních jednáních s Čínou. Zdůraznil však, že Čína musí učinit skutečné strukturální změny, aby došlo k ochraně pracovních míst v Americe a snížení obchodního deficitu. Dále Trump vyzval Kongres, aby přijal zákon umožňující Spojeným státům okamžité uvalování cel na zboží, které jiné státy zatěžují dovozními cly z Ameriky.

Část trhů v asijsko-pacifickém regionu je stále zavřená z důvodu oslav nového roku. Těm, které jsou otevřené, se vcelku daří. Australský akciový trh si připisuje 0,3 % a Indie pak dokonce 0,7 %. V rámci japonského indexu, který posiluje o 0,1 %, se nejlépe vede realitním developerům (+0,9 %). Naopak nejhůře jsou na tom technologické firmy se ztrátou půl procenta.  

CME

Mediální skupina CME zveřejnila výsledky hospodaření za Q4 2018.

Zveřejněné výsledky hospodaření v oblasti ziskovosti překonaly naše odhady a zároveň jsou i nad tržním konsensem. Pouze tržby mírně zaostaly za odhady trhy i těmi našimi. Zveřejněné hospodářské výsledky nově zahrnují slovinské aktivity, a to po lednovém ohlášení o odstoupení od prodeje této části skupiny. Tržby vzrostly o 3,2 % na 228,3 mil. USD. Napomohl tomu především silnější růst na Slovensku, kde se tržby meziročně zvýšily o 5,4 % na 35,4 mil. USD. OIBDA rostla o 18,6 % meziročně, kde nejvíce překvapil výkon Slovenska a Rumunska. Ty zaznamenaly OIBDA ve výši 17,9 mil. USD, respektive 27,0 mil. USD oproti 12,9 mil. USD, respektive 21,6 mil. USD ve srovnatelném období minulého roku. Velkým překvapením je OIBDA marže, která dosáhla 39,8 % v porovnání s 34,6 % v minulém roce. Velmi pozitivní je pohled na celý uplynulý rok z pohledu snižování zadluženosti firmy. Ta poklesla o přibližně 312 mil. USD, díky čemuž se podařilo snížit průměrné náklady dluhu o 250 bps na 3,5 %. V minulém týdnu udělala společnost další mimořádnou splátku úvěru, tentokrát ve výši 60 mil. EUR, tedy přibližně 68 mil. USD. Díky tomu jsou očekávané náklady na dluh pro rok 2019 ve výši 27 mil. USD, což je jedno z nejlepších zahájení finančního roku z tohoto pohledu v historii.

Zveřejněné výsledky překonaly očekávání trhu, když došlo k meziročnímu růstu u většiny ukazatelů ziskovosti spolu s rostoucí marží, a tak předpokládáme, že by cena akcií mohla reagovat růstem. Detailnější zhodnocení hospodářských výsledků přineseme v nejbližších hodinách ve speciálním komentáři.

Moneta Money Bank

Společnost Moneta Money Bank dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál.

Hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál, potažmo za celý loňský rok hodnotíme pozitivně. Moneta poměrně výrazně předčila naše i tržní očekávání a management s rezervou naplnil svůj několikrát zvyšovaný výhled. V úvěrové aktivitě v retailovém segmentu ve Q4 18 rostla více jak dvakrát rychleji  než trh, v komerčním segmentu pak kopírovala tržní vývoj. Celkové poskytnuté úvěry vzrostly o 12,9 %, zatímco celý trh rostl o 7 %. Překvapivě vysoký je i návrh dividendy, který činí 6,15 CZK na akcii a odpovídá dividendovému výplatnímu poměru téměř 75 %. 

V duchu zveřejněných čísel je pro nás možná mírným zklamáním představený výhled na letošní rok. Celkové provozní výnosy by měly dosáhnout minimálně 10,3 mld. CZK oproti 10,162 mld. CZK za rok 2018. Čistý zisk je managementem odhadovaný v minimální výši 3,7 mld. CZK oproti 4,2 mld. CZK za loňský rok. Odhadovaný pokles čistého zisku je dán prodejem nesplácených úvěrů, jejichž dopad by měl být letos zhruba třetinový ve srovnání s loňským rokem. Nicméně z minulosti víme, že management na začátku roku je vždy velmi opatrný a že v průběhu roku svoji guidance vylepšoval.

K chystané akvizici bylo v poskytnuté prezentaci uvedeno, že finální návrh jejích podmínek bude managementem a dozorčí radou schvalován v druhém březnovém týdnu. Valná hromada, která bude transakci schvalovat, se uskuteční v druhé polovině dubna.

Celkově hodnotíme hospodářské výsledky příznivě a očekáváme, že akcie budou reagovat růstem.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2023Mnoho radosti dnes akciové trhy investorům nenabídly (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688