Test balených vod: Obsahují málo minerálů

Test balených vod: Obsahují málo minerálů, problémem bývají bakterie a dusičnany.

Češi projevují stále větší zájem o balené vody, za rok jich podle UNESDA (Union of European Soft Drinks Associations) spotřebují zhruba 51 l na osobu. I přes vyšší cenu ale nemusí být balené vody nutně lepší než voda z kohoutku. Server Arecenze se proto rozhodl podrobit balené vody laboratornímu testu, který prověřil výskyt prospěšných i škodlivých látek. Častým problémem byl zejména zvýšený obsah dusičnanů a nedostatečný obsah minerálních látek.

Spotřeba nealkoholických nápojů v České republice v posledních letech roste, za rok 2017 jich Češi vypili 219,5 l na osobu, tedy zhruba o čtyři litry na osobu více než předchozí rok. Zvýšený zájem je zejména o balené vody, které tvoří 23 % z celkového objemu zakoupených nealkoholických nápojů. Cena balených vod je oproti vodě z kohoutku mnohonásobně vyšší a jejich zdroj přitom často může být stejný.

Redaktoři serveru Arecenze.cz proto nechali oblíbené značky balených vod otestovat v akreditované laboratoři na látky, které bývají u pitných vod problematické. "Vzorky jsme nechali otestovat na obsah dusíkatých látek, bakterií, vápníku, hořčíku, železa a sodíku. U vod s horšími výsledky jsme pro jistotu otestovali ještě další lahev, s odstupem několika týdnů od prvního testování, aby bylo zřejmé, zda jde o náhodný výstřelek, nebo se stejný problém objeví znovu," popisuje průběh testování zakladatel serveru Arecenze.cz Jakub Havelka. "Pozitivní je, že se v žádném vzorku nepotvrdil výskyt koliformních bakterií, které by naznačovaly fekální znečištění. Špatnou zprávou byl naopak obecně nízký obsah minerálů ve většině testovaných vzorků, včetně některých minerálních vod, a zvýšený výskyt bakterií a dusičnanů v některých vodách," hodnotí.

Mezi testovanými vodami byly vzorky kojeneckých, pramenitých, balených pitných i přírodních minerálních vod. Pro srovnání test zahrnuje i dva vzorky vody z kohoutku. „Kohoutková voda obsahovala více vápníku než většina testovaných balených vod, nedostatek hořčíku má ale s balenými vodami společný. V jednom vzorku se objevil také zvýšený výskyt bakterií, některé balené vody ale vykazovaly kolonií několikanásobně více. Nedá se s jistotou říct, zda je lepší balená či kohoutková voda, záleží na konkrétním typu. Například ve srovnání s kojeneckými vodami měla voda z kohoutku stále příliš vysoký obsah dusičnanů, které jsou pro velmi malé děti nebezpečné,” shrnuje redaktorka serveru Eliška Srncová. Na každý typ vody se dle směrnice vztahují trochu jiné požadavky, k tomu bylo při hodnocení jednotlivých značek přihlíženo.

Mezi bezproblémové ukazatele v testu kromě zmíněných koliformních bakterií patřil také sodík a železo. Ani jedna z těchto látek není vyloženě nebezpečná, zvýšený výskyt železa ale negativně ovlivňuje kvalitu vody, příliš velký příjem sodíku má zase neblahý vliv na lidské zdraví.

Celý test balených vod včetně recenzí jednotlivých značek najdete na webových stránkách.

Kontakt: zakladatel portálu Jakub Havelka (havelka@arecenze.cz), tel. 777959472

Arecenze.cz je srovnávací portál, který pomáhá lidem s výběrem produktů na internetu. Projekt vznikl v roce 2016 a je dostupný všem čtenářům zdarma. Součástí stránek jsou informační články, recenze a porovnání jednotlivých produktů a přehledná grafika pro maximální usnadnění výběru a nákupu zboží on-line.


Zařazenoút 05.02.2019 15:02:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30616

Související témata

Veolia Voda | Sucho | Povodně
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.