TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  02.02.2019 21:38:01

V Česku je 5. nejnižší minimální mzda v EU. Jinde je přes 53 tisíc Kč. Vyšší než v ČR, je minimální mzda i na Slovensku.

Z 22 zemí Evropské unie, kde existuje minimální mzda, je v České republice 5. nejnižší. Vyplývá to z dat Eurostatu, který je zveřejnil na konci ledna. Vůbec nejvyšší minimální mzdu mají v Lucembursku, přes 2 000 euro, tedy v přepočtu přes 53 tisíc korun. Vyšší než v ČR, je minimální mzda i na Slovensku.

Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko, Maďarsko a Chorvatsko jsou zeměmi, které mají nižší minimální mzdu, než Česká republika. Po lednovém zvýšení je to 13 350 , respektive 79,80 na hodinu. Eurostat českou minimální mzdu přepočetl na 518,97 Eura.

Čtěte také: Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, nejhůře je na tom Řecko

Při použití stejného kurzu, tedy 1 = 25,724 , vychází minimální mzda v Lucembursku na 53 277 . Na dalších místech se ve srovnání Eurostatu umístilo Irsko s minimální mzdou 42 604 , Nizozemsko (41 565 ), Belgie (40 999 ) a sousední Německo (40 052 ).

 

 

Zhruba o 1 euro vyšší minimální mzdu (520 euro – 13 376 ) mají na Slovensku. V Polsku mají pracovníci garantovaný výdělek v přepočtu 13 456 . Poslední sousední stát, Rakousko, je jednou ze šesti evropských zemí, které minimální mzdu nemají.

Je nutné ovšem zdůraznit, že ve srovnání běžných životních výdajů domácností je Česko v Evropě tou levnější zemí. Životní náklady v Česku Eurostat v prosinci vyčíslil na 68 % průměru Evropské unie. Po Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Maďarsku, Litvě a Chorvatsku je Česko sedmou nejlevnější zemí EU. Naopak životní náklady v Irsku jsou 27 % nad průměrem EU a v Lucembursku 26 %.

Dánsko, kde společně s Rakouskem, Kyprem, Švédskem, Finskem a Itálií minimální mzdu nemají, je zemí, kde jsou ze zemí EU nejvyšší životní náklady – 39 % nad průměrem EU. Mezi pět nejdražších zemí patří i Švédsko a Finsko.

File:Minimum wages, January 2009 and January 2019 (EUR per month and %).png

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688