Evropská komise podezírá 8 bank z tajného kartelu

01.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) podezírá osm bank z kartelu při obchodování s dluhopisy zemí eurozóny v letech 2007 až 2012. Někteří obchodníci těchto bank si měli vyměňovat obchodně citlivé informace a koordinovat obchodní strategie u eurových dluhopisů, a to především prostřednictvím internetu. Uvedla to EK ve čtvrtečním prohlášení, jména bank však nezveřejnila.

Komise zatím bankám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, k němuž se mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent jejich celkového ročního obratu.

„Komise se obává, že v různých obdobích mezi roky 2007 a 2012 se osm bank zúčastnilo tajně dohodnutého programu s cílem narušit konkurenci při nákupu a obchodování s evropskými vládními dluhopisy,“ uvedla EK. „Obchodníci zaměstnaní v bankách si vyměňovali obchodně citlivé informace a koordinovali obchodní strategie. Tyto kontakty se uskutečnily hlavně, ne ale exkluzivně, na internetových chatovacích stránkách,“ uvedla EK.

Obchody se týkali dluhopisů EGB, tedy státních dluhopisů v eurech vydávaných vládami členských zemí eurozóny. EK dodala, že obvinění neznamená, že toto jednání bylo obecnou praxí při obchodování s EGB. Dotčené období provázela vysoká aktivita při obchodování s dluhopisy zemí eurozóny, protože několik vlád eurozóny se v té době dostalo do problémů se splácením svého dluhu.

V prosinci v jiném případě EK obvinila Deutsche Bank, Credit Agricole, Credit Suisse a čtvrtou banku, že byly součástí dluhopisového kartelu. V tomto případě měli obchodníci také používat chatovací stránky, upozornila agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek