Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.01.2019 12:23:17, aktualizováno 03.02.2019 09:08:37

Obchodní války mohou být vystřídány válkami daňovými


Daňové škrty pomohly minulý rok americké ekonomice k vyššímu růstu a pozitivní vliv se projevil i na kapitálových trzích. Investiční společnost Schwab se domnívá, že tyto výsledky vedou řadu dalších zemí ke zvážení podobného kroku, který by jim měl pomoci oživit ekonomický růst a spokojenost voličů. Schwab se dokonce ptá, zda by mohl přijít „závod končící až u nuly“ – tedy postupné snižování daňových sazeb v různých zemích prováděné ve snaze zlepšit svou mezinárodní konkurenceschopnost a přilákat zahraniční investice. Pokud by k tomu došlo, globální obchodní války by se přeměnily v daňové války.

Snižování daní může podle Schwabu nastat už letošní rok a pomohlo by jednotlivým ekonomikám a také růstu ziskovosti obchodovaných společností. Pozornost investorů by se tak mohla přesouvat od monetární politiky a obchodních tenzí právě k fiskální politice. Přispět by k tomu mohl i Fed, který si „pravděpodobně dá pauzu ve zvedání sazeb“. ECB a Bank of Japan pak zřejmě neprovedou ve své monetární politice žádné významné změny.

Schwab tvrdí, že Německo se v minulém roce těšilo slušnému růstu a ten přinesl i rozpočtové přebytky, které mohou být použity v horších časech. A ty možná přicházejí právě nyní. Vláda už o potřebě snížit daně hovoří a „Německo má za sebou historii snižování daní v době, kdy čelí ekonomickému útlumu a dosahuje rozpočtových přebytků“. Snížení daní může přijít i ve Velké Británii, kde se brexit může projevit zpomalením ekonomiky. Ke snížení daně z příjmů již došlo a zvažuje se pokles daně ze zisků z dnešních 19 % na 17 % v roce 2020.

Zpomalování tempa růstu vede ke zvažování stimulačních opatření i v Číně. Tradičním nástrojem tamní vlády jsou investice do infrastruktury a snižování sazeb spojované s oslabováním měnového kurzu. Nyní se ale hovoří o dalším snížení daňové zátěže, a to zhruba v rozsahu 1 % HDP. A daňové úlevy firemnímu sektoru „nabízí i kanadský premiér Trudeau“. Ty by měly v následujících deseti letech dosáhnout 10,5 miliardy dolarů.

Podobné plány má podle Schwabu i Nizozemí či Austrálie, proti trendu jde například Japonsko, kde vláda plánuje zvýšení daně z obratu. Celkově pak podle Schwabu pravděpodobnost daňových válek zvyšuje to, že monetární politiku již v některých zemích nelze uvolňovat, protože sazby se nachází blízko nuly. Tyto země ale mohou mít prostor pro fiskální stimulaci. Doposud ohlášené snižování daní „nemusí být dostatečné na stabilizaci globálního růstu“, ale další kroky tímto směrem mohou být významné pro další vývoj na akciových trzích, míní Schwab.

Zdroj: Schwab

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.11.2019Může obchodní válka za zpomalení ekonomiky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.08.2019Může obchodní válka přerůst v tu klasickou? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688