Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  28.01.2019 05:59:15

Fidelity: Jaký bude rok 2019 pro dluhopisy?

Kvalita a bezpečnost cenného papíru bude mít v roce 2019 rozhodující roli pro výnosy těchto nástrojů, myslí si Martin Dropkin, globální ředitel úvěrového výzkumu ve Fidelity International. Evropské dluhopisy investičního stupně nabídnou podle něho během příštích 12 měsíců lepší příležitosti než dluhopisy z USA. V roce 2018 se vysoké kolísání projevilo napříč všemi trhy. Centrální banky začaly couvat z nastavených měnových politik a s tím, jak FED omezuje svou rozvahu nebo jak se Evropská centrální banka připravuje k ukončování odkupu aktiv, se výnosy celkově přizpůsobují a rizikové prémie vstupují znovu do hry.

Nižší likvidita u centrálních bank přirozeně vede k vyšší volatilitě. Tato situace je obvykle výhodná pro společnosti se silnou rozvahou, jejichž cílem je udržitelná struktura kapitálu. „Co se týče výběru cenných papírů, ocenění v USA začínají být nadsazená, a je rozumné vybrat zisky a nechat je vydělávat na doposud přehlížených trzích, jako Evropa či rozvíjející se trhy,“ předpovídá Martin Dropkin.

Korporátní dluhopisy odolávaly kolísání na akciových trzích, což se dalo do určité míry očekávat vzhledem k relativní slabší výkonnosti této třídy aktiv v roce 2018, nízké nabídce a opatrnému otevírání pozic na straně investorů. „V globálních úvěrových nástrojích bychom preferovali defenzivní postoj, neboť ochlazení globálního růstu a vyšší korporátní dluh by měly nakonec rozšířit úvěrová rozpětí.“ Klima snížené likvidity, které zaměřuje pozornost investorů na vysoce kvalitní cenné papíry, by mělo nabízet příležitosti atraktivních výnosů a příjmů.

Rok 2018 byl krušným rokem pro americké státní dluhopisy, ale očekává se, že rok 2019 přinese na trzích určitou úlevu. „Domníváme se, že FED v polovině roku pozastaví zvyšování úrokových sazeb, neboť reálnou ekonomiku začínají zatěžovat přísnější finanční podmínky a dopad celních poplatků z obchodů. Zastavení růstu úrokových sazeb by mělo ustálit výnosy z desetiletých amerických dluhopisů kolem tříprocentní hranice,“ zhodnocuje Martin Dropkin.

Ačkoliv inflace je hlavním rizikem pro tento vývoj, neočekává se, že ceny budou nějak podstatně stoupat. Dá se předpokládat, že inflace se bude stabilizovat a chránit před šoky způsobenými vyššími cenami komodit.

Vyšší výnosy v USA v kombinaci se silnějším dolarem jsou výzvou pro dluhy rozvíjejících se trhů. „Existují výrazné příležitosti v podobě podhodnocených měn rozvíjejících se trhů. Po traumatickém roce a rozsáhlém přeceňování jsou našimi favority argentinské peso a malajský ringgit. Co se týče dluhopisů v tvrdé měně na rozvíjejících se trzích, stále dáváme přednost dluhopisům korporátním před vládními dluhopisy,“ vysvětluje Dropkin. „Hledáme ale příležitosti u vládních dluhopisů v některých menších, rychle rostoucích, proreformních zemích, jako je Pobřeží slonoviny, Argentina, Ekvádor, Ukrajina a Albánie,“ dodává Dropkin. Co se týče makroekonomických ukazatelů, například čínské úřady výrazně reagují na zpomalení ekonomického růstu volnější fiskální a měnovou politikou podporující riziková aktiva.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688