Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.01.2019 08:05:00

ECB vidí rizika na straně nižšího růstu, riziko recese je ale malé (Ranní zpráva z finančního trhu)

ECB včera nepřekvapila, rizika prognózy jsou hlavně ve světle nejistoty kolem geopolitiky za straně nižšího růstu. Náladu by dnes mohl hráčům na trhu spravit německý Ifo index. Amerických dat objednávek zboží dlouhodobé spotřeby či prodeje nových domů se kvůli zavřeným federálním úřadům dnes nedočkáme.

Lednové Ifo naznačí stabilizaci očekávání německých firem

Zatímco úterní ZEW index očekávání investorů potvrdil, že situace v Německu se s novým rokem stabilizuje, včerejší PMI až tak povzbudivá nebyla. Dnešní Ifo index měřící současnou a očekávanou situaci v korporátním sektoru by podle nás měl naznačit, že nepříznivé trendy druhé poloviny loňského roku jsou minulostí. Situace kolem nových homologací drtila automobilový průmysl, který by se již měl začít postupně zvedat.

Euro po měsíci opět spadlo k 1,130 USD/EUR

Lednové předběžné PMI nijak nenadchly a hned s prvními hodinami včerejší evropské seance euro zaujalo sestupný trend. Zklamáním bylo zejména německé číslo z průmyslu, které se o desetinu dostalo pod 50 bodů, tedy do pásma snižující se ekonomické aktivity. Naopak intenzita protestů hnutí žlutých vest s novým rokem slábla, což zřejmě pomohlo francouzskému průmyslu.

ECB v souladu s očekáváními žádnou změnu v nastavení měnové politiky neudělala. Nezměněné zůstalo i závěrečné komuniké. V průběhu tiskové konference ale byla na trhu patrná zvýšená volatilita, ze které nakonec vyšlo pouze dočasně vítězně euro. Mario Draghi ve světle obchodních válek, brexitu či zpomalení v Číně připustil, že rizika ekonomického výhledu jsou směrem k horšímu, riziko recese je ale podle něj nízké. Rozhodně ne všichni členové vedení ECB vnímají situaci jako alarmující. Pokud jde o investiční a kreditní aktivitu, tady Draghi nevidí rizika vůbec, ocenil nástroje TLTRO, prostřednictvím kterých je do systému dodávána likvidita. Euro ale nakonec zakončilo včerejší seanci u hladiny 1,130 USD/EUR. Potopila ho zpráva, že německá vláda snížila prognózu letošního hospodářského růstu své ekonomiky z původních 1,8 % na 1,0 %. My čekáme 1,2 %.

Koruna stabilní nad 25,70 CZK/EUR

Po oslabování v první polovině týdne byl včerejší kurzový vývoj nezajímavý. Zatímco na polském zlotém i maďarském forintu byla patrná zvýšená volatilita (obě měny dopoledne oslabovaly, aby odpoledne tyto ztráty mazaly), kurz koruny vůči euru stagnoval těsně nad hladinou 25,70 CZK/EUR. Nijak ji nerozhodilo ani zvýšení volatility na měnovém páru USD/EUR v průběhu odpolední tiskové konference prezidenta ECB. M. Draghiho.

Bez odezvy trhu zůstalo zveřejnění lednového konjunkturálního průzkumu. Celková ekonomická důvěra v Česku zaznamenala mírné snížení, a to kvůli poklesu podnikatelské důvěry. Nálada spotřebitelů se oproti prosinci nezměnila. V souladu s vývojem u českých hlavních obchodních partnerů se zhoršila nálada v průmyslovém sektoru, snížilo se zejména hodnocení současné situace. Pro období nadcházejících tří měsíců firmy očekávají mírný pokles tempa růstu výrobní činnosti. Míra využití kapacit se ale nemění (zůstává na 85,7 %). Optimističtěji vidí nadcházející tři měsíce naopak podnikatelé ve stavebnictví. Spotřebitelská důvěra se sice nezměnila, domácnosti přesto vyjadřují o něco vyšší obavy ze zvýšení nezaměstnanosti či růstu cen. U nezaměstnanosti důvod k obavám není, podnikatelé stále vidí jako hlavní bariéru růstu nedostatek pracovní síly. U inflace i my předpokládáme, že první tři měsíce letošního roku bude ve znamení zrychlujícího růstu spotřebitelských cen.

Dnešní ekonomický kalendář je v regionu prázdný. Pozornost hráčů na trhu bude upřena na německý Ifo index. Očekávání německých producentů jsou pro středoevropské průmyslníky klíčová.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688