ECB nechala sazby beze změny, rizika už ale nejsou "vyrovnaná"

Aktualizováno

Evropská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních a potvrdila, že základní úrokové sazby zůstanou na současné úrovni alespoň do léta, určitě ale tak dlouho, jak bude nutné. Prezident ECB Mario Draghi následně připustil, že rizika se posunula na spodní stranu. Euro během jeho tiskové konference oslabilo k dolaru na nejnižžší hodnoty za 3 týdny. Na denní dno spadl také index bank v eurozóně, zatímco širší evropský akciový index během Draghiho slov o slabší hybné síle ekonomiky umazával zisky a stagnoval.

Dnešní rozhodnutí o sazbách se na trzích očekávalo. Hlavní úroková sazba a úrokové sazby mezní zápůjční facility a vkladové facility tak zůstávají beze změny na úrovni 0,00 %, 0,25 % a 0,40 %. ECB také uvedla, že hodlá i dál v plném rozsahu reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů zakoupených v rámci programu nákupu aktiv (APP), a to po delší dobu od chvíle, kdy začne zvyšovat základní úrokové sazby ECB.

Pro ECB je to poprvé po deseti letech, kdy má před sebou obrázek zpomalující ekonomiky, ale žádný plán na zvýšení podpůrných opatření. Podnikatelská nálada v eurozóně je na bodu mrazu, konrétně nejníže od července 2013, a dopad pocítí brzy i Česko, domnívá se hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

S inflací v eurozóně na vzestupu a zaměstnaností na rekordních hodnotách ECB minulý měsíc ukončila svůj program nákupů aktiv za 2,6 bilionu eur s tím, že splnil svůj účel. Růstová fáze cyklu je však zřejmě za zenitem a protivítr v ekonomice zjevně sílí, což může hovořit pro to, že ECB bude jen stěží dále utlumovat stimuly.

Prezident ECB Draghi následně potvrdil, že rizika pro vyhlídky růstu v eurozóně již nejsou obecně vyrovnaná, jak tvrdil ještě v prosinci, ale posunula se na spodní stranu. Růst mezd v eurozóně pohání inflační tlaky, což je oporou pro názor ECB, že inflace bude konvergovat k cíli ECB. Přicházející data jsou ale slabší, než se čekalo. Tato čísla odrážejí slabší vnější poptávku a faktory specifické pro jednotlivé země a sektory. Jestliže se však bude růst držet pod potenciálem, přibližování inflace k cíli ECB potrvá déle

Šanci recese bankovní rada ECB vyhodnotila jako nízkou. Výrazné stimuly jsou nicméně nadále potřeba, konstatoval také Draghi.




Zařazenočt 24.01.2019 14:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4039529/ecb-nechala-sazby-beze-zmeny-rizika-uz-ale-nejsou-vyrovnana.html
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V