Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.01.2019 08:05:30

Od ECB dnes nic nového nečekejme (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po odeznění některých jednorázových faktorů, které trápily podnikatele v eurozóně, by se nálada měřená indexem PMI měla v lednu zlepšit. Na zasedání ECB to ale nebude mít vliv, ta dnes nic na svém postoji nezmění. V regionu se ničeho důležitého nedočkáme, a trhy tak budou ve vleku globálního vývoje.

PMI by měly naznačit zlepšování výkonu eurozóny

Předběžný odhad vpředhledícíh indikátorů PMI podle nás ukáže na zlepšování nálady v eurozóně. Výrazné zvýšení očekáváme v sektoru služeb ve Francii, kde již utichají protesty hnutí žlutých vest. Nálada by se měla zlepšovat i v německém průmyslovém sektoru, kde se vyřešil problém s homologací automobilů. Indikátory PMI ukazují ve srovnání s průzkumem Evropské komise mnohem temnější obrázek. Jsou podle nás mnohem citlivější na vývoj globálních podmínek jako je krize v Itálii nebo brexit. Průzkum Evropské komise je optimističtější, protože dotazovány jsou i střední a malé podniky, které těží ze stále relativně silné domácí poptávky a globální problémy se jich v mnohých případech bezprostředně nedotýkají. S postupným vyřešením globálních problémů by tedy mělo dojít i ke zlepšení PMI.

Letošní první zasedání Evropské centrální banky toho moc nového nepřinese. Sazby se nebudou měnit téměř jistě a pravděpodobně nedojde ani k výraznější změně komunikace. Hodnocení rizik poslední prognózy se pravděpodobně mírně zhorší, to je však jediná výraznější změna, která nás dnes od ECB čeká.     

Nálada evropských spotřebitelů se nezlepšuje

Euro včera výrazněji nereagovalo na zveřejněné indikátory důvěry v eurozóně. S malými výkyvy se pohybovalo poblíž kurzu 1,137 USD/EUR. Dnešní zasedání ECB by euro mohlo trochu rozpohybovat.

Polská nezaměstnanost sezónně stoupla

Polskou míru nezaměstnanosti v prosinci podle všeho postihl sezónní nárůst. Příznivé trendy na trhu práce se tím však neměnní. Trh práce bude jedním ze zásadních faktorů, který bude letos tlačit do cen a přiměje centrální banku ve druhé polovině roku zvýšit sazby

Tomáš Holub vystrašil korunu

Koruna se včera vydala ke slabším hodnotám. Vliv měl pravděpodobně rozhovor člena bankovní rady ČNB T. Holuba pro Hospodářské noviny. Ten řekl, že si dovede představit, že pauza ve zvyšování sazeb bude pokračovat dvě tři zasedání v řadě. Proti rozjeté domácí ekonomice a slabšímu kurzu koruny stojí dále uvadající inflační tlaky ze zahraničí a velká nejistota ohledně vývoje ekonomiky v eurozóně. Prohlášení T. Holuba nám zamotalo hlavu. Zatímco dosud jsme připisovali zvýšení sazeb v únoru velkou pravděpodobnost, včerejšek přinesl velké pochyby. Nadále budeme pečlivě sledovat vyjádření zástupců centrální banky, abychom mohli aktualizovat svůj výhled. Prozatím počítáme se zvýšením sazeb v letošním roce třikrát, včetně únorového zasedání.

Koruna se včera posunula k hranici 25,70 CZK/EUR a oslabovala tak podobně jako polský zlotý, který se posunul o desetinu procenta na 4,289 PLN/EUR. Naopak maďarský forint nepatrně získal a odpoledne se obchoduje blízko 318,1 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.06.2023ECB dnes opět zvýší úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688