TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  23.01.2019 22:00:00

Česko zemí budoucnosti. Vláda chce dát více peněz do vědy

Česko zemí budoucnosti. Tak by měl podle české vlády svět už brzy vnímat naši zemi. Na podporu vědy a výzkumu chce podle dnes zveřejněného plánu v následujících letech dát až čtyřnásobek současného objemu peněz. Plány ale kritizuje nejsilnější opoziční strana ODS, prý zatím žádné vládní kroky podpoře vědy, výzkumu a inovací nenasvědčují.

Inovační strategie pro následujících 11 let má Česko vyšvihnout do pozice evropského inovačního lídra. Letos jde do inovací více než 42 miliard. V následujících letech má být podpora až čtyřnásobně vyšší.

 

"My chceme říct celému světu, že Česká republika je zemí pro budoucnost," sdělil premiér Andrej Babiš.

 

Letos jde do vědy a výzkumu osm desetin procenta z hrubého domácího produktu. To je jedna z nejnižších podpor v Evropě. V roce 2030 to mají být tři procenta, tím by se Česko zařadilo mezi světovou špičku.

 

"Každá koruna do inovací je každá koruna, která se nám vrátí zpátky do rozpočtu," vysvětlil poslanec za Piráty Lukáš Bartoň.

 

 

 

Vláda chce strategii opírat o devět pilířů. Prvním jsou startupy. Méně byrokracie a dostupnější granty. Startupy by měli v Česku dostat zelenou. "Ti mladí lidé, když něco vymyslí, tak potom seženou ten kapitál a většinou to skončí v zahraničí, to je záležitost, kterou bychom chtěli prostřednictvím té banky realizovat, aby to zůstávalo u nás," vysvětlil Babiš.

 

Další pilíř, kterým je digitalizace, má jít ruku v ruce s vládní strategií Digitální Česko. K tomu už nyní slouží datové schránky. Ty využívají všechny státní úřady, asi půl milionu firem a přes 100 tisíc živnostníků. Podle premiéra je to ale málo a proto je potřeba zapracovat na zdokonalování i na propagaci.

 

Následují daňové odpočty. Tato nepřímá forma podpory se nyní týká zhruba 1300 firem a částky téměř 2,5 miliard korun, cílem vlády je podporu až několikanásobně navýšit.

 

"Finanční správa pod vedením Babišovy vlády dělá to, že podnikatele, kteří investují do inovací dodaňuje, čili úplně proti té strategii," reagoval předseda ODS Petr Fiala.

 

 

 

Inovační strategii pro následujících jedenáct let podpořila například akademie věd, hospodářská komora nebo svaz průmyslu a dopravy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688