Automatický generátor přidělování věcí má vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení Foto: Pixabay

Soudy doufají v odložení platnosti elektronického generátoru, ministerstvo má v záloze režim „poruchy“

Elektronický generátor rozdělování věcí má pro insolvenční případy na soudech začít platit od 1. března. Změnit to ale může oddlužovací novela insolvenčního zákona, která upravuje začátek platnosti rozdělování generátorem až od 1. listopadu. Soudy by podle zjištění České justice odložení platnosti uvítaly. Pokud by se novela nestihla schválit, má navíc ministerstvo spravedlnosti připravenou záložní variantu.

Systém automatického a náhodného přidělování kauz soudcům se má zatím vztahovat pouze na insolvence. Navrhovaná novinka spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém. Podle ministerstva spravedlnosti je nynější způsob přidělování manipulovatelný, kauzu tedy může dostat ‚ten správný‘ soudce. Pravidla fungování generátoru upravuje vyhláška, o které Česká justice informovala.

Otázkou však je, zda jsou soudy na novinku připraveny. „V rámci příprav na nasazení generátoru nápadu jsme se účastnili testování zkušebního provozu. Ten zatím spuštěn nebyl, takže praktická příprava zaměstnanců ještě neprobíhá. Zatím se očekává na výsledek legislativního návrhu na posunutí účinnosti této zákonné lhůty,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

Městský soud v Praze uvedl, že zatím se připravuje na termín spuštění od 1. března. Podobný režim má například i Krajský soud v Brně, i když jeho předseda Milan Bořek České justici sdělil, že v souvislosti s oddlužovací novelou doufá v odložení platnosti na listopadový termín.

Pokud by oddlužovací novela byla schválena, generátor by začal platit až od 1. listopadu. Novelu před Vánocemi senátoři vrátili do Poslanecké sněmovny. Návrh poslanci projednají na schůzi, která začíná tento týden. „Novelu pak samozřejmě ještě může vetovat prezident,“ upozorňuje předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Nebude-li novela publikována ve Sbírce zákonu do konce února 2019, nabude 1. 3. 2019 účinnosti úprava generátoru tak, jak je nyní obsažena v zákoně o soudech a soudcích (§ 42a až § 42f). Podle ministerstva spravedlnosti však lze využít stávajícího zákona a platnost generátoru v mezích zákona odsunout.

„Zákon o soudech a soudcích ve znění účinném od 1. 3. 2019 upravuje „náhradní“ pravidla přidělení věcí pro případ nedostupnosti generátoru z důvodu technické poruchy, ale i jiných důvodů. Tato pravidla jsou podle Ministerstva spravedlnosti použitelná i v situaci, kdy by generátor dosud zprovozněn nebyl. Kromě toho bylo Ministerstvo spravedlnosti v minulosti seznámeno se stanoviskem kolegia předsedů krajských soudů v tom smyslu, že úprava generátoru přidělování se uplatní až pro rozvrh práce sestavovaný po nabytí účinnosti zákona č. 296/2017 Sb.,“ reagovala na dotazy České justice Lucie Machálková z tiskového oddělení. I nová publikace „Zákon o soudech a soudcích. Komentář“ od vydavatelství Wolters Kluwer uvádí, že soud se na…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Eva Paseková